2020. október. 26., hétfő - Dömötör.

Palkovics: Az orvosképzők felkészültek a védekezés új szakaszára

Ismét szükség lesz az orvosképző egyetemek összehangolt helytállására – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az intézmények rektoraival, kancellárjaival és klinikai központ elnökeivel történt mai online egyeztetést követően.

A tavaszi sikeres védekezés tapasztalatai alapján a tárcavezető bizakodva néz a következő időszak elé, úgy látja, az egyetemek magas színvonalú klinikai, betegellátó, kutató munkájának és példátlan összefogásának köszönhetően az őszi-téli hónapokban is biztosított lesz a betegek gyors és szakszerű ellátása.

Az egyetemek vezetőinek beszámolói szerint elmondható, hogy a védőeszközök a szükséges mennyiségben rendelkezésre állnak. Az orvosképző egyetemek jelenleg 111 aktív fertőzöttet kezelnek a legkorszerűbb klinikai körülmények között. Palkovics emlékeztetett, hogy az orvosegyetemek a folyamatos orvos- és egészségügyi képzés biztosítása mellett világszínvonalú kutatás-fejlesztési teljesítménnyel is segítik a sikeres védekezést, így például a Semmelweis Egyetem Kellermayer Miklós dékán által vezetett munkacsoportja az elsők között tudta megvizsgálni az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét.

A miniszter a megbeszélést követően elmondta, hogy  az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott szigorú eljárásrendnek köszönhetően az egyetemeken jelenleg a megszokott rendben zajlik az oktatás, a kutatás és a gyógyítás is.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!