2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Ötödször adták át a Pásztor Emil Emlékplakettet

Az idei két díjazott dr. med. habil Julow Jenő idegsebész és prof. dr. Kenéz József neuroradiológus.

Vannak megkérdőjelezhetetlen személyiségek az orvostudományban, ilyen például az öt éve elhunyt, Széchenyi-díjas idegsebész, Pásztor Emil professzor, akit nemcsak szakmai tevékenysége miatt tisztelt a tudós világ, hanem emberi kvalitásai miatt is nagyra becsülték. Az öt éve elhunyt professzor emlékére alapították a Pásztor Emil Emlékplakettet, amelyet egy szakmai bizottság minden évben annak az orvosnak ítél oda, aki az idegtudományok (idegsebészet, a neurológia vagy a neuroradiológia) területén kiemelkedő eredményt ért el. Idén ötödik alkalommal adták át a kitüntetést dr. med. habil Julow Jenő idegsebésznek és prof. dr. Kenéz József neuroradiológusnak.

A szerdai rendezvénynek az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) adott otthont, az az intézmény, amely Pásztor Emil munkásságának is fő helyszíne volt, s amelyet csaknem 20 évig vezetett. Az intézet jelenlegi főigazgatója,  dr. Óváry Csaba szerint egy díj értékét meghatározza, kik ítélik oda, mely értékek mentén választanak, mennyire következetesek, és persze a korábban díjazottak személye is. Ezek alapján úgy gondolja, az elmúlt években a Pásztor Emil Emlékplakett igazán rangos díjjá vált, és rangjában idén is erősödni fog.

A 2020-as év kitüntetettje, Julow Jenő munkásságának első húsz évét az OKITI-ben töltötte Pásztor Emil vezetésével. "Nagyon örülök ennek a díjnak, hiszen az intézet volt az iskolám. Nagyon megható ez a kitüntetés azért is, mert Pásztor Emil nemcsak a munkatársam, a barátom is volt, egy olyan szakember, akiről mindenki azt tartotta, hogy a legkiemelkedőbb vezető, egy nemzetközileg is elismert kutató".

A másik díjazottat, Kenéz József neuroradiológust is fontos emlékek kötik az idegtudományi intézethez. Mint ahogy egyszer fogalmazott, mindig az a kényszer vezette, hogy a korszerű gépek után vándoroljon, így nem csoda, hogy az elsők között volt, aki az intézetben működő, akkor még egyetlen magyar CT-n dolgozhatott. "Nagyon komoly kitüntetésnek tartom ezt a díjat, különösen azért, mert az idegtudományi intézettől kapom. Egyrészt azért, mert ha nem is voltam az intézet munkatársa, törzstagnak számítok. Másrészt, mert régi kedves munkatársaim, barátaim dolgoztak, dolgoznak itt, akik ma is az idegtudomány meghatározó személyiségei. Neuroradiológusként a központi idegrendszer diagnosztikai megjelenítésével foglalkozom, ami természetesen szoros kapcsolatban van az idegsebészettel. Ezért is érzem nagyon megtisztelőnek, hogy tőlük kapom ezt az emlékplakettet."

 

A Pásztor Emil Emlékplakett korábbi díjazottjai:

2016. Dr. Vajda János (Budapest) és Prof. Dr. Halász Péter (Budapest)

2017. Prof. Dr. Czirják Sándor  (Budapest) és Prof. Dr. Dóczi Tamás (Pécs)

2018. Prof. Dr. Bodosi Mihály (Szeged) 

2019. Prof. Dr. Nagy Zoltán (Budapest) és Prof. Dr. Kemény András (Sheffield)

(forrás: Országos Klinikai Idegtudományi Intézet)
hirdetés

Könyveink