2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Összehangolást javasolt az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság (EB) kedden mutatta be a társadalombiztosítási rendszerek összehangolására vonatkozó uniós jogszabályok felülvizsgálatának eredményét – írja a Napi.hu.

Az Európai Bizottság (EB) kedden mutatta be a tb-rendszerek összehangolására vonatkozó uniós jogszabályok felülvizsgálatának eredményét. Az uniós testület mostani javaslata a munkavállalók mobilitásának megkönnyítésére, a mobilitást gyakorlók és az adófizetők érdekeinek védelmére, valamint a tagállami hatóságok együttműködési eszközeinek megerősítésére törekszik és korszerűbbé teszi a szabályozást, ami így igazságos, egyértelmű és könnyebben végrehajthatóvá válik – összegzi a Napi.hu.
 
A bizottság reményei szerint a jelenlegi javaslat megkönnyíti a munkavállalók szabad mozgását, és védi jogaikat, ugyanakkor megerősíti a nemzeti hatóságoknak az esetleges csalások és visszaélések elleni küzdelemre szolgáló eszközeit. A javaslat a munkanélküli ellátásokra, a tartós ápolási biztosításokra, a gazdasági tevékenységet nem végző polgárok társadalombiztosítási hozzájutására, és a kiküldött munkavállalók társadalombiztosításának koordinálására vonatkozik. Az EB a kiküldött munkavállalók társadalombiztosításával kapcsolatban javasolja az adminisztratív szabályok megerősítését, melynek célja biztosítani, hogy a nemzeti hatóságok a megfelelő eszközökkel ellenőrizni tudják e munkavállalók társadalombiztosítási jogállását, és egyszerűbb együttműködési eljárást helyez kilátásba a tagállami hatóságok között az igazságtalan vagy visszaélésszerű gyakorlatok megszüntetése érdekében.

 

 
(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink