2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Dupla járulékfizetést is hozhat a Brexit

A Brexit után fennállhat, hogy két ország járulékait vonják le az Egyesült Királyságban dolgozó magyarok béréből. A kinti munkájuk után járó nyugdíjuk nincsen veszélyben, viszont családi pótlék és az egészségügyi ellátás ugorhat a britek kilépése után, írja a HR Portal.

A PwC Magyarország vezető menedzsere, Honyek Péter a Brexit hatásait elemezve elmondta, hogy az uniós tagság megszűnése társadalombiztosítási kérdéseket is felvet.

"Jelenleg, ha egy magyar állampolgár kiküldetés keretében Londonban dolgozik, a magyar társadalombiztosítás hatálya alatt marad, annak szabályai vonatkoznak rá. A Brexit után fennállhat, hogy két ország járulékait vonják le a béréből. Ennek azonban kicsi a valószínűsége, nem tudok arról, hogy a brit cégek számolnának ezzel. Ezt a kérdést ettől függetlenül gyorsan rendeznie kell az Európai Uniónak és az Egyesült Királyságnak", mondta a HR Portalnak.

Ha helyi UK szerződést kötnek, akkor jellemzően csak a UK tb-t kell megfizetni. Ha viszont egy magyar cég az Egyesült Királyságba küldi munkavállalóját, akkor a jelenlegi szabályok szerint kettő-öt évig a magyar tb rendszer hatálya alatt maradhat. Ezt a lehetőséget biztosítja az EU szociális tárgyú irányelve. Ha ez megszűnne, előfordulhatna, hogy a kérdéses személy például fizetne Magyarországon 18,5 százalék járulékot, Angliában további 12-14 százalék járulékot, illetve a munkáltatója fizetne 28,5 százalék közterhet Magyarországon és 13,8 százalék közterhet Angliában. Ha emellé még odarakjuk az szja-t is, előfordulhat, hogy a céges költség harmadát se kapná meg a munkavállaló nettó bérként.

Honyek Péter szerint a 2019-ig tartó időszakban nem fogják az eddiginél sokkal nagyobb mértékben megszállni az Egyesült Királyságot a külföldiek. Persze lesznek, akik gyorsan kimennek egy-két évre, számolva azzal, hogy utána már nem lesz lehetőségük erre. A szakértő arra számít, hogy a tartósan külföldön tartózkodók helyzetében nem lesz változás. Viszont egyes ingázó magyarok vélhetően a brit kilépés után sokkal szigorúbb szabályok szerint folytathatják majd a tevékenységüket, mint jelenleg: például azok a magyar fogorvosok, akik kéthetente mennek ki rendelni.

(forrás: HRportal)

cimkék

hirdetés

Könyveink