2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

547 új orvosdoktort avattak a Semmelweis Egyetemen

„Orvosnak lenni bátorság"

291 magyar, 131 angol és 125 német nyelvű képzésben részt vett hallgatót avattak orvosdoktorrá a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán a Papp László Sportarénában tartott ünnepségen.

„Aki nem tudja, mi a célja, az bármilyen szakszerű és gyakorlott a mesterségében, csak céltalanul bolyong a világban. Aki tudja, mi a célja, de nem készül fel módszeresen, az soha nem fog célba jutni” – mondta köszöntőjében Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, emlékeztetve arra, hogy kevés hivatás van a világon, ahol olyan világosak a célok mint az orvosi esetében. A tárcavezető kitért arra, hogy a Semmelweis Egyetem a Times Higher Education 2022-es szakterületi rangsorában az orvos- és egészségtudományok kategóriában a 186., míg élettudományok terén a 257. helyen áll. A „US News Best Global Universities” listája pedig kardiovaszkuláris területen a 55. helyre sorolta. „Büszkék lehetnek arra, hogy a világ egyik legjobb egyetemén szerezték a diplomájukat” – fogalmazott a miniszter.

Csák János felidézte a végzett hallgatók számára a hippokratészi eskü eredeti szövegét, rámutatva arra, hogy a módszeres orvosi hivatás megteremtőjének kora óta eltelt több mint kétezer év, és élt több mint 80 nemzedéknyi orvos. A miniszter végezetül tiszteletét fejezte ki minden, a magyar orvosképzésben és orvosi kutatásban tiszta szívvel és odaadóan dolgozó tudós, tanár és szervező, segítő munkatársnak az áldozatos munkáért.

Fotók: Kovács Attila – Barta Bálint
Fotók: Kovács Attila – Barta Bálint

Orvosnak lenni bátorság, hiszen a Teremtő nagyszerű és megismételhetetlen alkotására, az emberre szánjuk saját életünket. Alázattal, szorgalommal, megszenvedett és megszerzett tudással, kórtermekben megtett kilométerek fáradságával” – fogalmazott ünnepi beszédében dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. A frissen végzett hallgatókhoz szólva hangsúlyozta: az orvossá avatás eseménye azon kitüntetett pillanatok közé tartozik, amelyekre életük során mindig emlékezni fognak. E nemes és nagyszerű pillanat kétségkívül az Önöké, azonban embertársaik számára is fontos üzenetet hordoz. Annak az ígéretét, hogy lesz kihez fordulniuk, ha segítségre szorulnak, ha betegség kezdi ki egészségüket – mutatott rá. A rektor – felhívva a figyelmet a folyamatos továbbképzés és tudásbővítés fontosságára – arra biztatta a jelenlévőket, hogy emlékezzenek mindarra, amit most gondolnak és éreznek, mert az a kíváncsiság, tettvágy és lelkesedés, amivel telve vannak, a későbbiekben is erőt és muníciót ad.

További részletek az egyetem honlapján

Fotók: Kovács Attila – Barta Bálint
Fotók: Kovács Attila – Barta Bálint

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink