hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Kitekintő

Olaszországban engedélyezték az abortusztablettát

Olaszországban az egyház és a konzervatív jobboldal tiltakozása ellenére két évi procedúra után engedélyezték az abortusztabletta forgalomba hozását: az olasz gyógyszerügyi hivatal csütörtök este maratoni, hatórás tanácskozás után adta meg hozzájárulását.

A döntés értelmében az RU486-os tablettát csak a terhesség hetedik hete előtt lehet alkalmazni, s csak kórházakban.

A tabletta – amelyet nem szabad összekeverni a szexuális kapcsolat után beszedhető, a fogamzást megakadályozó szerekkel – az Exelgyn francia gyógyszergyártó cég terméke, s Franciaországban már 1988 óta engedélyezik használatát. Az RU486-ossal nemkívánatos terhesség esetén elkerülhető az abortusz műtéti változata.

A katolikus egyház mellett – amely már a fogantatástól kezdve védi az embriók jogait – az olasz konzervatív jobboldal, s Silvio Berlusconi kormányának több tagja is bírálta az abortusztabletta forgalomba hozatalának lehetőségét. A Vatikán egyik illetékese csütörtökön közölte, hogy az egyház kiközösíti majd az orvost, az anyát, s mindenkit, akik az RU486-os használatát pártolják. „Ez a tabletta nem orvosság, hanem halálos méreg” – mondta Elio Sgreccia érsek, a pápai életvédő akadémia elnöke. Alfredo Mantovano olasz belügyi államtitkár pedig azzal bírálta a lépést, hogy „olyan döntést hoztak, mintha csak valami lázcsillapítóról lenne szó, nem pedig olyan valamiről, ami egy élet kioltására szolgál”. Egy jobboldali képviselő, Luca Volonté közleményében úgy fogalmazott, hogy „a halál kultúrája győzedelmeskedett”.

Olaszországban egy 1978-as törvény engedélyezi az abortuszt, de ugyanez a jogszabály azt is lehetővé teszi, hogy az orvosok lelkiismereti okokból megtagadják az ebben való közreműködést. Az olasz szülész-nőgyógyászok 70 százaléka él is ezzel a lehetőséggel.

MTI

cimkék

hirdetés
hirdetés

Könyveink