2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Olaszországban egyre kevesebb korlátozás vonatkozik a turistákra

A szállodákba, éttermekbe és a strandokra bármilyen oltási vagy védettségi igazolás nélkül be lehet lépni, a zárt terű múzeumokban továbbra is  maszkot kell viselniük a turistáknak Olaszországban. Nemzetközi hírek.

Az egészségügyi tárca rendelkezése szerint az Olaszországba belépéshez május 31-ig továbbra is szükséges a legalább egy oltás felvételét bizonyító igazolás. Ez a gyógyulás igazolásával vagy az utazás előtti 48 órában végzett negatív antigén-gyorsteszttel váltható ki. Az első és második oltás érvényessége a beadástól számított hat hónapig tart, emlékeztető oltás esetében az érvényesség nincsen határidőhöz kötve.

Érkezéskor, például a repülőtereken, szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik az utasokat. A belépést követően az oltási vagy védettségi igazolásra nincs szükség Olaszország területén, kivéve az egészségügyi intézményekben és az idősotthonokban. A szállókban és a vendéglátóhelyeken nem kell semmilyen igazolást felmutatni, hasonlóképpen a tömegközlekedési eszközökön, múzeumokban, kulturális vagy sporteseményeken, valamint a strandokon sem.

A maszkhasználat szabadtéren nem kötelező, ahogyan az vendéglátóhelyek zárt részein és az üzletekben sem. Ennek ellenére az olaszok egy része továbbra is hordja a maszkot beltéren is. A múzeumokban, színházakban és mozikban szükség van maszkra, valamint a tömegközlekedési eszközökön is, köztük a buszokon, metrón, vasúton és hajókon is június 15-ig kötelező marad az FFP2 típusú maszk használata.

Néhány szabadtéri turisztikai látványosság, mivel múzeumnak számít, előírja, hogy a látogatók továbbra is maszkot viseljenek, így a római Colosseumba is csak sebészmaszkkal lehet belépni. Az egyre melegebb időjárásra tekintettel azonban, hacsak nincsen tömeges csoportosulás, az őrök nem ellenőrzik szigorúan a maszk használatát.

Az ország legnagyobb légiforgalmi csomópontjaként ismert római Leonardo Da Vinci, más nevén fiumicinói repülőtéren május első hétvégéjén a 2019-ben ilyenkor regisztrált forgalom 66 százalékát mérték. A repülőtér ügyvezető igazgatója szerint a teljes forgalom helyreállását jövő nyárra várják. A Corriere della Sera római kiadása azt írta, a fővárosban 21 ezer munkahely betöltetlen a vendéglátásban; hiányoznak a szakácsok, bárosok, pincérek. A pandémia több mint két év alatt a korábbi dolgozók közül sokan munkahelyet váltottak, a külföldiek hazamentek, a fiatalok számára pedig nem vonzó a vendéglátás.

*

Romániában – az utóbbi napok megtorpanása után – ismét csökkenni kezdett az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma – közölte a bukaresti egészségügyi minisztérium. A tárca pénteki jelentése szerint az utóbbi 24 órában 730 új fertőzést azonosítottak, ami több, mint tíz százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától. Múlt hét közepe óta a napi esetszám többször is meghaladta az utóbbi időszak átlagát és a növekvő esetszámok miatt a – járványhullám februári tetőzése óta többnyire csökkenő – kéthetes mozgóátlag is növekedésnek indult. A hét elején átmenetileg a heti esetszámok is emelkedni kezdtek, meghaladva az előző hét napon feljegyzett fertőzések számát.

Romániában márciusban is megtorpant egy időre a járványgörbe hanyatlása, amikor a korlátozások feloldása, a maszkviselési kötelezettség eltörlése miatt emelkedtek meg ideiglenesen a mutatók. A mostani "döccenő" azonban rövidebb ideig tartott, a járványügyi szakemberek nem is tulajdonítottak neki különösebb jelentőséget, egyesek egyenesen az ortodox húsvét miatti mérési hibának tulajdonították. Ennek némiképp ellentmond az, hogy mintegy tíz napig a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma is stagnált, vagyis a korábbi határozott csökkenés megtorpant, de ez is átmenetinek bizonyult, a pénteki adatok szerint számuk ismét lefele tart. Jelenleg 1031 koronavírusos beteget ápolnak a romániai kórházakban, 15 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

A fertőzés szövődményeinek tulajdonított halálesetek számában nagy ingadozások voltak az elmúlt héten, a tendencia azonban – a lassuló időszak után – továbbra is csökkenő maradt, két napja pedig napi tíz alá csökkent a halálesetek kéthetes mozgóátlaga.

*

Lengyelországban május 16-tól megszűnik a koronavírus-járvány elleni egészségügyi intézkedések gyors foganatosítása érdekében meghirdetett járványhelyzet, amelyet másik, készenléti jellegű jogi helyzet vált fel – közölte pénteki sajtóértekezletén Adam Niedzielski egészségügyi miniszter.

Lengyelországban március végén már feloldották az összes járványügyi korlátozást, kivéve az egészségügyi intézményekben továbbra is kötelező maszkviselést. A korlátozások bevezetését lehetővé tevő járványhelyzetet 2020. március 20-án vezették be. A járványhelyzetet hivatalosan új jogi forma, a járványügyi vészhelyzet váltja fel. Erről Niedzielski a pénteki sajtóértekezletén elmondta: ez "bizonyos törvényhozói készenlét" fenntartását teszi lehetővé, egyben viszont jelzi, hogy a helyzet "határozottan jobb", a  kockázatok alacsonyabbak. A vészhelyzet legalább szeptemberig marad érvényben, az a hónap lesz ugyanis "valódi tesztje annak, hányadán is állunk a járvánnyal" – fogalmazott a miniszter.

Az aktuális járványügyi adatok kapcsán Niedzielski megerősítette: a az újonnan diagnosztizált fertőzések száma folyamatosan csökken, pénteken a mintegy 38 millió lakosú Lengyelországban 611 új koronavírus-fertőzést mutattak ki. Egyre alacsonyabb a kórházi kezelésre szoruló Covid-19-betegek száma is, jelenleg megközelítőleg ezer személyt ápolnak kórházban. Az orvosok az ő esetükben is a betegség könnyebb lefolyásáról számolnak be – tudatta az egészségügyi tárca vezetője.

*

A világon 516 744 039 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 249 530 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 516 165 323 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 6 247 451 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

 

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink