2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Nyugat-nílusi láz: idén kevesebb a hazai fertőzött

Az európai járványügyi központ jelentése szerint eddig 34 halálos áldozata van a fertőzésnek, közli a Weborvos.

Idén június 1-je és szeptember 18-a között 317-en fertőződtek meg az Európai Unió tagországaiban a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi lázzal. A legtöbben Görögországban (194-en), Romániában (51-en) és Olaszországban (28-an). Magyarországon 18 esetet regisztráltak az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint, amiből az is kiderül, hogy a régióban a vírus miatt idén eddig 34-en haltak meg.

A 18 magyar eset jóval kevesebb mint tavaly, amikor rekordszámú fertőzést regisztráltak Magyarországon. A Nemzeti Népegészségügyi Központ összesítése alapján 2018-ban 225-en kapták el itthon a kórt és 15-en bele is haltak a Nyugat-nílusi láz okozta fertőzésbe.

Most, az említett országokon kívül az Európai unióban még Ciprusról (16 eset), Ausztriából (4 eset), Bulgáriából (4 eset), Franciaországból (1 eset) és Szlovákiából (1 eset) jelentettek fertőzéseket. A szomszédos államok közül pedig Szerbiában (15), Törökországban (7) és Észak-Macedóniában (3) regisztráltak megbetegedéseket.

A nyugat-nílusi láz következtében elhunyt 34 európai beteg közül a legtöbb áldozat Görögországban (25), Romániában (4) és Olaszországban (2) volt, de egy-egy beteg meghalt Szerbiában, Cipruson és Észak-Macedóniában is, írja a lap.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink