2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Német miniszter: az oltási kötelezettség szükséges, megfelelő és arányos

Egészségügyi dolgozókat állítanak bíróság elé Belgiumban koronavírus elleni védettséget igazoló hamis igazolványok kiállításáért, Luxemburgban pedig rekordot döntött a fertőzöttek száma.

Több mint három hét óta először százezer alá csökkent Nagy-Britanniában az egy nap alatt újonnan kimutatott koronavírus-fertőződések száma. A brit egészségügyi minisztérium péntek este ismertetett friss adatsora szerint az előző 24 órában 99 652, az utóbbi egy hétben 889 279 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív országszerte.

A heti szám több mint 370 ezerrel, 29,5 százalékkal alacsonyabb a múlt pénteken zárult egy hétben kiszűrt új fertőződésekénél. Az egy nap alatt azonosított koronavírus-fertőződések száma december 21. óta most először nem érte el a százezret.

A naponta kiszűrt új esetek a múlt héten még rekordot döntöttek. Az eddigi legmagasabb adatot a január 4-én zárult 24 órában mérték, amikor 218 724 ember szűrési leletében mutatták ki a koronavírus jelenlétét, vagyis pénteken ennek már jóval kevesebb mint a fele volt az egy nap alatt újonnan azonosított fertőződések száma. A pénteken zárult egy hétben 10,6 millióan vetették alá magukat koronavírus-szűrésnek Nagy-Britanniában.

A brit koronavírus-járvány kezdete óta eddig több mint 15 millió fertőződést azonosítottak tesztekkel. A korábbi változatoknál sokkal gyorsabban terjedő omikron vírusvariáns novemberi megjelenése utáni hetekben meredek emelkedésnek indult az újonnan kiszűrt esetek száma, de a legutóbbi héten szinte ugyanilyen ütemű csökkenés kezdődött. Csökkenésnek indult a koronavírus-fertőződésből eredő, kórházi kezelést igénylő megbetegedések száma is, és szakértők szerint ennek két fő oka az, hogy most már egyértelműen megállapítható módon az omikron vírusvariáns a korábbi változatoknál enyhébb tüneteket okoz, másrészt rendkívül gyorsan halad a brit oltási kampány, főleg a harmadik, emlékeztető vakcinaadagok beadása.

A brit egészségügyi minisztérium beszámolója szerint a péntek estig országszerte beadott első, második és harmadik oltási adagok együttes száma meghaladta a 136 milliót, és a teljes felnőtt népesség csaknem 63 százaléka - több mint 36 millió ember - mindhárom dózist megkapta.

A brit kormány egészségbiztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) által 600 ezer páciens bevonásával elvégzett nagyszabású vizsgálatsorozat eredményei szerint a harmadik oltási dózis az omikron koronavírus-variáns okozta fertőződés esetén is csaknem 90 százalékos védelmet nyújt a kórházi kezelést igénylő megbetegedések ellen.

*

Az általános oltási kötelezettség szükséges, megfelelő és arányos intézkedés a koronavírus-világjárvány elleni küzdelemben, jelentette ki a német szövetségi egészségügyi miniszter pénteken Berlinben. Karl Lauterbach a tájékoztatóján kiemelte, hogy a Covid-19 betegséget okozó új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) omikron nevű változata - amely Németországban is elindította a járvány ötödik hullámát - egész biztosan nem az utolsó variáns, és akár az is előfordulhat, hogy az omikronhoz hasonlóan erősen fertőző, és a korábbi változatokhoz hasonlóan súlyos betegséget okozó változat alakul ki.

Így az oltási kampány kiteljesítése és az általános oltási kötelezettség bevezetése nélkül a légúti betegségek következő szezonjában, az idén ősszel ismét elölről kezdődne minden, megint járványügyi korlátozásokat kellene bevezetni, mert a lakosság jelentékeny része még mindig nem rendelkezne egyetlen adag oltással sem, vagy gyenge védettségű szervezettel találkozna az új variánsokkal. Ezért a járvány megszüntetéséhez elengedhetetlen a felnőttekre vonatkozó általános oltási kötelezettség, mondta a szociáldemokrata (SPD) politikus. Hozzátette, hogy az oltás mellett a Covid-19-re kifejlesztett gyógyszerek biztosítják majd a másik fő eszközt arra, hogy helyreálljon a megszokott társadalmi élet.

Az oltás nemcsak szükséges, hanem megfelelő eszköz is, mert "szinte egyáltalán nincs mellékhatása, és megvéd a súlyos megbetegedéstől" - emelte ki a legnagyobb tekintélyű német járványtani szakértők közé tartozó miniszter, megjegyezve, hogy a Covid-19 elleni vakcinák alkalmasságát sok milliárd beadott adag oltás bizonyítja.

A tervezett oltási kötelezettség továbbá arányos - fejtette ki Karl Lauterbach, kiemelve, hogy a lezárások, járványlassító korlátozások révén a társadalom eddig nagyon nagy áldozatot hozott az oltatlanok védelméért, akiktől ezért a jövőben elvárható az oltás beadatása.

Az oltási kötelezettségről a szövetségi parlament (Bundestag) dönt. A kormány álláspontja továbbra is az, hogy kizárólag a képviselőkre tartozó, lelkiismereti kérdésről van szó, ezért nem készül kormányzati előterjesztés. Ugyanakkor az egészségügyi minisztérium kész szakmai segítséget nyújtani az egyéni vagy csoportos képviselői javaslatok kidolgozásához, mondta Karl Lauterbach, jelezve, hogy a tárca végez is már ilyen szakmai előkészítő munkát.

Az ügy január 26-án kerül a parlament elé. A képviselők elsőként általános vitát folytatnak róla, konkrét szabályozási javaslatok nélkül. A 18 éven felüliek oltási kötelezettségéről szóló törvényt februárban fogadhatják el, a szabályok legkorábban márciusban léphetnek életbe.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője a szaktárca vezetőjével tartott tájékoztatón elmondta, hogy adataik szerint a lakosság nagyjából 5 százaléka utasítja el a Covid-19 elleni védőoltás beadatását teljes mértékben, végérvényesen. Egy pénteken ismertetett felmérés szerint a német lakosság bő kétharmada, 68 százaléka támogatja az oltási kötelezettséget. A ZDF országos köztelevízió Politbarometer nevű felméréssorozatának új adatai szerint a legnagyobb arányban, 76 százalékos többséggel, az SPD-vel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) kormányzó Zöldek táborában támogatják az oltási kötelezettséget. A sor másik végén a legnagyobb ellenzéki erőtől, a CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) követői állnak, körükben csupán 10 százalékos az oltási kötelezettség támogatottsága.

A szövetségi kormány adatai szerint péntekig a lakosság 72,5 százaléka - 60,3 millió ember - szerezte meg a teljes védőoltást a Covid-19 ellen. A teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 45,9 százaléka - 38,2 millió ember - kapta meg. Az oltatlanok 20,9 millióan vannak, a lakosság 25,1 százalékát teszik ki. Közülük 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyermek, akinek egyelőre nincs oltóanyag.

*

Az illetékes belga kormányközi bizottság a védettségi igazolványokat oltási igazolványokkal váltaná fel a beoltottak arányának növelésére; egészségügyi dolgozókat állítanak bíróság elé Belgiumban koronavírus elleni védettséget igazoló hamis igazolványok kiállításáért, Luxemburgban pedig rekordot döntött a fertőzöttek száma.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap pénteki beszámolója szerint a koronavírus visszaszorítását szolgáló intézkedésért felelős belga kormányközi bizottság azt javasolta, hogy a most érvényes védettségi igazolványokat váltsák fel oltási igazolványokkal. A jövőben a negatív koronavírus-teszttel rendelkezők, vagy a betegségből kigyógyultak nem, hanem kizárólag a beoltottak részesülnének a rendkívüli intézkedések alóli kedvezményekben. Az intézkedés a lakosság magasabb beoltottsági arányának elérését szolgálná. Az illetékes bizottság ugyanakkor nem támogatja a koronavírus elleni kötelező védőoltást egyik korosztály esetében sem.

A napilap beszámolt arról is, hogy az egyik dél-belgiumi oltóközpont öt adminisztratív alkalmazottjának bíróság elé kell állnia azért, mert a koronavírus elleni beoltásról tanúskodó oltási igazolványt adtak nem beoltottaknak. A csalás gyanúja azért vetődött fel, mert az oltóközpontba egyre nagyobb számban érkeztek oltásra jelentkezők meglehetősen távolról, a brüsszeli régióból, vagy az ország keleti felében élő németajkú közösség tagjai közül. A lap információi szerint az egészségügyi dolgozók az oltást elhagyva vették fel a jelentkezők adatait és állították ki az igazolásokat. Az igazolásokért cserében anyagi ellenszolgáltatásról nem tettek említést.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet pénteki jelentésében közölte: továbbra is egyre több, koronavírussal fertőzöttet diagnosztizálnak az országban. Az elmúlt hét napban átlagosan 23 642 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust Belgiumban. Ez egy hét viszonylatában 71 százalékos emelkedést jelent. Megjegyezték: hétfőn a 37 ezret is meghaladta az újonnan fertőződöttek száma. Naponta átlagosan 183 beteget szállítanak kórházba koronavírus-fertőzés miatt, számuk egy hét mérsékelten ugyan, de emelkedett. A hét elején feljegyzett adatoknál mintegy 300-zal többet, jelenleg 2040 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 406-an részesülnek intenzív ellátásban. Belgiumban átlagosan naponta 17 ember hal meg a fertőzés következtében. Az utóbbi mutatók átlaga csökkenő tendenciát mutat.

A világjárvány kezdete óta 2 millió 379 ezer 053 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 28 589 ember halt meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Belgiumban.

A Luxembourg Times című angol nyelvű luxemburgi hírportál arról számolt be pénteken, hogy a luxemburgi egészségügyi minisztérium által közzétett adatok szerint az országban rekord számú, egy nap alatt több, mint 2300 új fertőzöttet regisztráltak.  Az adat meghaladja a múlt szerdán feljegyzett korábbi rekordot, amikor több mint 2100 fertőzöttről számoltak be a koronavírus omikron változata okozta fertőzéshullámban.  

Luxemburgi kórházakban jelenleg 69 beteget kezelnek koronavírus-fertőzés miatt, közülük 20-nak vannak intenzív osztályon. A világjárvány kezdete óta 121 237 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 931-en haltak meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Luxemburgban.

*

A világon 323 298 783 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 529 119 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 319 994 792 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 520 468 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink