2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Nem befolyásolja a vírus terjedését az évszakok váltakozása

A koronavírus terjedését az influenzáétól eltérően egyáltalán nem befolyásolja az évszakok váltakozása, állapították meg az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO szakértői a Qubit szerint.

„A járványvédelmi intézkedések hiányában a vírusok nagyon gyakran szezonális jelleget mutatnak. Legalábbis az influenza esetén ezt látjuk. Ez a vírus azonban eddig nem mutatott szezonális jelleget” – mondta hétfőn Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója. Hozzátette, hogy ami viszont világosan látszik, az az, hogy ha lazulnak a védvonalak, a vírus azonnal visszatér.

A várakozásokkal ellentétben a melegebb idő nem fékezi a járványt. Donald Trump februárban például úgy nyilatkozott, hogy ha a hőmérséklet emelkedik, a vírus „csodálatos módon” eltűnik majd. Ehhez képest az Egyesült Államokban Houston, Austin, Dallas és Phoenix területén a nyári hónapokban is minden további nélkül terjedt a kórokozó, és láthatóan Brazíliában és Indiában sem érdekelte a hőség. A sokkal hűvösebb klímájú Oroszországban pedig több mint 890 ezer embernél mutatták ki a koronavírust, így az ENSZ szakértői mostanra arra jutottak, hogy a járvány terjedése nem mutat összefüggéseket az időjárás változásaival.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója hétfőn mindenesetre úgy nyilatkozott, hogy van azért ok a bizakodásra is. Új-Zélandon például több mint száz napja nincsen közösségi terjedés. A főigazgató kiemelte még Ruandát, ahol ingyenes a tesztelés mindenki számára, valamint a Mekong-folyó országait és a karibi és csendes-óceáni szigetországokat, ahol a vírus terjedése szintén alacsony mértékű, közli a lap.

(forrás: Qubit)

cimkék

hirdetés

Könyveink