2024. április. 26., péntek - Ervin.

Morális vészcsengő

Nyomom a morális vészcsengőt, írja Rozsos Erzsébet ápolásetikus a Népszavában.

Különösen nagy figyelem irányul az egészségügyre, amikor nehezen kiismerhető, nem megjósolható prognózissal rendelkező betegek tömege zúdul rá az alapellátásra és a kórházakra. A COVID-19 járvány megjelenésével régi-új fogalmak kerülnek elő: az egyéni szabadság korlátozása; az erőforrások elosztása; az egészségügy felkészítettsége. Ilyen helyzetekben az egészségügyben dolgozók felértékelődnek, miközben ők maguk is vírushordozók lehetnek, megbetegedhetnek, kieshetnek a szolgálatból. Ezért kell "aranyárban mérni" a tudásukat és felkészültségüket, és megvédeni őket a fertőző környezettől. (...)

Nem lesz elkerülhető a kórházi ellátás iránti igény. Ott pedig a kockázatnak megfelelő szintű védőfelszerelés hiánya egyenes út a frontvonalban dolgozók és a háttércsapat szakemberinek elvesztéséhez. Nem eltűrhető, hogy a szakdolgozó otthon mossa a ruháját, és hogy védőcipő helyett kitaposott, kaffogó papucsban dolgozzon. (...)

Az egészségügyben dolgozóknak ma a következőkkel kell szembenézniük: a betegekkel iránti kötelességgel, amit a hivatás, az eskü és az etikai kódexek előírnak számukra. A társadalommal szembeni kötelezettséggel, hogy tőlük csak hiteles tájékoztatás jusson el az emberekhez. Meg kell védeni a saját egészségüket, hogy a betegek érdekében cselekedhessenek. Kötelességeik vannak a saját szeretteikkel szemben; hogy ne fertőzzék meg őket. Kötelességeik vannak a munkatársaikkal szemben, ha azok elkeserednek, és a kétségbeesést látják az arcukon. Ők legyenek az elsők, akik erőt adnak nekik – a magukéból.  

A politikának, a társadalomnak azonban még ennél is nagyobb kötelessége van irántuk. Az egészségügyi dolgozók szerződése a társadalommal abban áll, hogy vállalják az emberek egészségügyi ellátását. A szerződés csak akkor tisztességes, ha megméretik a tevékenység értéke és mértéke, valamint az érte adott fizetség. (...)
 
Minimalizálnia kell a rájuk háruló kockázatokat, különös tekintettel a fertőzés lehetséges módozataira. Dolga a megfelelő egyéni munka- és védőruha, védőeszköz beszerzése, a műszak utáni pihenés biztosítása. A frontvonalban dolgozóknak saját használatú, kincstári mobiltelefon átadása, korlátlan használatra. Étkeztetésük folyamatos megoldása, egészségi állapotuk állandó megfigyelése.
 
Nyomom a morális vészcsengőt. Mert ha az orvosi és ápoló személyzet egy műszakra egy sebészi maszkot kap, és viheti haza mosni a ruháját; ha az egyéni védőeszközök elfogynak; ha az orvosok és ápolók száma a karanténban tovább növekszik; ha a hatalom nem hallgatja meg az ápolókat, orvosokat, akkor el fogjuk veszteni a „katonáinkat”. Politikust mindig lehet találni. Kórházigazgatót, parancsnokot is. Kiképzett ápolót, hadra fogható szakorvost kevésbé.
 
(forrás: Népszava Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés