2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Mikor lehet tömeges oltás Magyarországon?

Uniós források szerint 2021 második negyedévében a megrendeléseknek köszönhetően és a gyártási kapacitás növelésével már hatalmas mennyiségű oltóanyag érkezhet a tagállamokba, közli a hvg.hu.

Onnan pedig oltási tervükön és logisztikájukon múlik, milyen gyorsan oltják be a lakosságot. Emellett egyes országok egyéni akciókba is kezdtek: Németország például saját beszerzéssel további 30 milliót tudott rendelni a Pfizer-BioNTech oltóanyagából, Ciprus pedig Izraelnél érdeklődik, hogy megvehessék az esetlegesen megmaradó készleteket.

A Jerusalem Post értesülései szerint Izrael ajtaján már uniós országok, így Magyarország is kopogtat, amire vasárnapi interjújában Orbán Viktor is utalt. A miniszterelnök szavai szerint pedig a kormány arról sem tett le, hogy keletről szerez be vakcinákat. Oroszország ugyan már jelezte, hogy a Szputnyik V-ből nem tud eleget gyártani, Kínából akár még érkezhet is megfelelő oltóanyag az országba – bár az egyik termékük a friss kutatások szerint csak 50 százalékos hatékonyságú –, amit azonban még az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) is be kell vizsgálnia.

Ezt is figyelembe véve jelenleg az a legvalószínűbb, hogy Magyarországon is a nyugati vakcinák játsszák a főszerepet a lakosság tömeges beoltásában, ami – ha minden a terv szerint halad – a korábbi bejelentésekkel megegyezően március–áprilisban elkezdődhet.

A teljes információ a hvg.hu-n

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink