2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Megalakult a negyedik Orbán-kormány

Kinevezte Orbán Viktor negyedik kormányának minisztereit Áder János köztársasági elnök pénteken Budapesten, ezzel megalakult az új kabinet.

Áder János államfő a Sándor-palotában reggel kilenckor kezdődött kinevezési ünnepségen adta át a kormány tizenhárom miniszterének megbízólevelét. Ez alapján Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter, Nagy István agrárminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lett. Pintér Sándor vezeti a belügyi tárcát, Rogán Antal pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodát.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős, Süli János pedig a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszterként vesz részt a kormány munkájában. Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, Trócsányi László az igazságügyi tárcát, Varga Mihály a Pénzügyminisztériumot vezeti.

Miniszteri kinevezések átadása a Sándor-palotában, MTI Fotó: Kovács Tamás
Miniszteri kinevezések átadása a Sándor-palotában, MTI Fotó: Kovács Tamás

A köztársasági elnök Orbán Viktor kormányfő jelenlétében nevezte ki az új kormány minisztereit pénteki hatállyal. Az alaptörvény értelmében a minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, a kabinet a tárcavezetők kinevezésével alakul meg. Orbán Viktor negyedik kormányának tagjai az Országgyűlés délelőtt kezdődő, egyórásra tervezett plenáris ülésén tesznek esküt.

Orbán Viktort május 10-én választotta újra miniszterelnökké a parlament. A Sándor-palotában tartott rövid rendezvényen, amelyen beszédek nem hangzottak el, családtagok és munkatársak vettek részt. Az új kormányt rövid műsorral köszöntötték, majd az elnöki hivatal koccintásra invitálta a jelenlévőket.

Esküt tettek a miniszterek

A megbízólevelek átvételét követően az Országgyűlés előtt tettek esküt az új kormány miniszterei, az eskütételt megelőzően Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet, amelyben bemutatta új kormánya tagjait.

Kövér László házelnök az ülés elején köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnököt, Schmitt Pál volt köztársasági elnököt, Boross Péter volt miniszterelnököt, volt és jelenlegi közjogi méltóságokat, az anyaországi és a külhoni történelmi egyházak képviselőit, a külhoni magyar szervezetek képviselőit, a diplomáciai testület képviselőit, az országgyűlési és EP-képviselőket, a nemzetiségi szószólókat, valamint a sajtó képviselőit. Az ülésen az ellenzéki frakciók közül csak a Jobbik vett részt, az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség tagjai, valamint a DK és az LMP képviselőcsoportja nem jelent meg.

Az új kormány minisztereinek eskütétele az Országgyűlés plenáris ülésén, MTI Fotó: Bruzák Noémi
Az új kormány minisztereinek eskütétele az Országgyűlés plenáris ülésén, MTI Fotó: Bruzák Noémi

Orbán Viktor miniszterelnök az ülésen bemutatta tizenhárom miniszterét. A kormány tagjának lenni egyszerre küldetés és szolgálat – mondta beszédében, azt ígérve kormánya nevében, hogy hűséggel szolgálják a nemzetet, és a nehéz időkben is fenntartás nélkül szeretik majd Magyarországot. A nemzetet szolgáljuk, de helyünk Európában van – fogalmazott. Szerinte a kabinet nagy lehetőséget kapott, amit nagy alázattal is kell fogadnia.

A miniszterelnök beszédét követően ünnepélyes esküt tettek a negyedik Orbán-kormány miniszterei, majd ellátták kézjegyükkel az esküokmányt. A házelnök a minisztereknek eredményes munkát, sok sikert, egészséget és Isten áldását kívánta, majd a képviselők elénekelték a Himnuszt.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink