2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Már öten megfertőződtek itthon nyugat-nílusi lázzal

Szerbiában már három halálos áldozata van a szúnyogok által terjesztett kórnak, közli a Weborvos.

Bár még csak néhány hete kezdődött a nyugat-nílusi láz (WNF) szezonja, néhány európai országban köztük Magyarországon is többen megfertőződtek. A szúnyogok által terjesztett kórt idén eddig öt embernél regisztrálták nálunk, rajtuk kívül a hivatalos statisztikákba két fertőzött ló is bekerült. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint az unióban eddig 56-an kapták el a kórt, a szomszédos Szerbiában pedig 41-en, akik közül hárman meghaltak.

Az ECDC jelentése szerint július 26-ig az Európai Unió tagországai közül Olaszországban 24-en, Görögországban 22-en, Romániában és Magyarországon 5-5-en betegedtek meg a vírustól. A központ a lovak közötti WNF-járványról is beszámol, eszerint Magyarország mellett Görögországban és Olaszországban fertőződtek meg állatok.

A magyarországi megbetegedések kezdetéről az ÁNTSZ is beszámol honlapján. Eszerint idén a 28. héten diagnosztizálták az első nyugat-nílusi láz megbetegedést az Országos Közegészségügyi Intézet Virális Zoonózisok Nemzeti Referencia-laboratóriumában, írja a lap.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink