2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Majomhimlő : globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO a majomhimlő miatt – írja a BBC nyomán a 24.hu. Ez a legmagasabb készültségi fokozat, amit az Egészségügyi Világszervezet kiadhat.

A döntést azzal indokolják, hogy hirtelen világszerte nagyon megugrott a fertőzések száma. Hetvenöt országból összesen tizenhatezer esetről tud jelenleg a szervezet, és öt haláleset köthető a betegséghez – mondta el dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezérigazgatója.

A WHO vészhelyzeti bizottsága másodjára ült össze a majomhimlő ügyében. Jelenleg csak két hasonló súlyú egészségügyi vészhelyzet van érvényben: a koronavírus-világjárvány, és a gyermekbénulás felszámolásáért folytatott harc.

Tedros elmondta, a bizottság nem tudott konszenzusra jutni az ügyben, hogy globális veszélyhelyzetnek minősítse-e a majomhimlő-járványt, ő mint elnök jutott arra a döntésre, hogy a gyors terjedés miatt valóban nemzetközi szinten aggasztó a helyzet. A veszélyhelyzet bejelentésére azért volt szükség, mert ez lehetővé teszi a vírus terjedésének mérséklésére irányuló törekvések megvalósítását, valamint a vakcinák fejlesztését.

A WHO megítélése szerint jelenleg a majomhimlő kockázata globálisan mérsékelt, ez alól azonban Európa kivételt jelent, ott a szervezet szerint magas kockázatról beszélhetünk, írja a lap.

(forrás: 24.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink