2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Magyarország is csatlakozott a rescEU-hoz

Magyarország is csatlakozott az Európai Unió rescEU egészségügyikészlet-felhalmozási kapacitásához.

A csaknem 15,75 millió eurós támogatásból a katasztrófavédelem intenzív orvosi ellátáshoz szükséges orvostechnikai eszközöket szerzett be az EU számára magyarországi készletezéssel.

Az Európai Bizottság 2020. március 18-án úgy határozott, hogy európai uniós készletet hoz létre annak érdekében, hogy segítse az EU országait a Covid-19 járvánnyal szembeni küzdelemben. A Bizottság erről szóló végrehajtási határozata március 20-án lépett hatályba. A készletben az előírtak értemében orvosi felszerelések, intenzív orvosi ellátáshoz szükséges eszközök, azaz lélegeztetőgépek, személyes védőeszközök, köztük újrahasználható maszkok, oltások, gyógyszerek és laboratóriumi kellékek lehetnek. Magyarország Kormánya március 29-én fejezte ki a programban való részvételéről szóló szándékát, amelynek keretén belül Magyarország közbeszerzési eljárás lefolytatásával intenzív ellátásra szolgáló orvostechnikai felszereléseket szerez be az EU számára magyarországi készletezéssel.

A rescEU kezdeményezés teljes egészében az EU számára megvalósuló projekt, amely közös stratégiai készlet létrehozására irányul a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény előírásainak figyelembevételével. A raktárkészlet kialakítása céljából pályázható keretösszeg összesen 370 millió euró volt. A raktárkészletet a tagállamoknak minimum három éven át, de legfeljebb 2027-ig kell fenntartaniuk.

Magyarország a döntésnek megfelelően 20 millió euró összegű projekt megvalósítására nyújtott be pályázatot, amely lélegeztetőgépek és kapcsolódó orvostechnikai eszközök Európai Unió számára történő beszerzésének, illetve raktározásának költségeit foglalta magában. A készlet fenntartását öt évre vállalta Magyarország. Az EU Bizottsága 2020. augusztus végén sikeresnek nyilvánította a pályázatot. Az Európai Unió a nettó pályázati összeg 80 százalékát előfinanszírozással biztosította, a fennmaradó 20 százalékot a hazai költségvetés előlegezte meg, amelyet az Európai Unió utólag térít meg.

A BM OKF 2020 őszén megindította a közbeszerzési eljárást lélegeztetőgépek, infúziós pumpák, betegőrző monitorok beszerzésére. Az első közbeszerzési eljárást a BM OKF eredménytelennek nyilvánította, így 2021 januárjában új közbeszerzési kiírás jelent meg az Európai Unió hivatalos lapjában, majd a sikeresen lebonyolította az eljárást.

A szerződéskötést követően 2021. június elejére a teljes készlet megérkezett a katasztrófavédelem Ferihegyi úti logisztikai raktárbázisába: négyszázhatvanöt lélegeztetőgép, ugyanennyi betegőrző monitor, ötven központi monitor, valamint fecskendős és infúziós pumpák, továbbá dokkoló állomások átvétele történt meg. Az Uniós Polgári Védelmi Mechanizmus CECIS rendszerébe július 1-jén a feltöltés megtörtént. Az európai uniós támogatás mértéke 15 743 986 euró, amihez Magyarország 4 250 876 euró hazai forrást biztosított.

(forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Országos Sajtószolgálat)
hirdetés

Könyveink