2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Madárinfluenza vírustörzs emberben

A kínai egészségügyi tárca adta hírül, hogy azonosították az első fertőzött embert, akit a H7N4 madárinfluenza-vírus betegített meg. A 68 éves nő még karácsonykor betegedett meg, közli a hirado.hu.

A Csiangszu tartományban diagnosztizált beteget év elején szállították kórházba, ahonnan január 22-én gyógyultan távozott. A hongkongi egészségvédelmi központ azt is tudatta az esettel kapcsolatban, hogy a nő közvetlenül a fertőzés előtt házi szárnyasokkal érintkezett, viszont a környezetében más nem lett beteg. A kínai járványellenőrzési és megelőzési központ szerint a H7N4-vírus szárnyas eredetű.

Tavaly novemberben ez a vírustörzs Ausztráliában is felütötte a fejét, de akkor nem terjedt át állatról emberre. Egy másik igen fertőző vírustörzs, a H7N9 még 2013-ben bukkant fel először Kínában, és múlt év októberéig több mint 1500 embert fertőzött meg, főként élő szárnyasokkal vagy a fertőzött környezettel való érintkezés útján az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint.

Az eddigi egyik legveszélyesebb madárinfluenza-vírus, a H5N1 ugyancsak Hongkongban bukkant fel először még 1997-ben. Akkor összesen 18 embert betegített meg, akik közül hatan belehaltak a járványba. A baromfiágazatot a járványveszély és a pánik alaposan megtizedelte, több millió szárnyast kellett akkoriban elpusztítani, és vesztegzár érvényesült a mind a bel-, mind a külföldi piacokon is.

A hongkongi egészségügyi központ szerint a fentieken túl a H5N6-vírust sem szabad félvállról venni. 2014 óta 19 embert betegített meg, a legutóbbi esetet január 5-én jelentették, írja a lap.

(forrás: hirado.hu)
hirdetés

Könyveink