hirdetés
hirdetés
2020. december. 03., csütörtök - Ferenc, Olívia.
hirdetés

Limfóma világnap zöld keréken

Szeptember 15-e a Limfóma Világnapja, a Magyar Rákellenes Liga ismét biciklis felvonulással hívta fel a figyelmet a betegségre.

A Limfóma Szövetség (Lymphoma Coalition) kezdeményezésére 2004-ben indult útjára a Limfóma Világnap. A nemzetközi non-profit szervezet mindenkori célja, hogy egyenlő információs feltételeket teremtsen az egész világon. Támogassa és megkönnyítse a limfómás betegek szervezeteinek közösségét, illetve azok erőfeszítéseit, amik segítenek abban, hogy a limfómás betegek részesüljenek a szükséges ellátásban és támogatásban. A Koalíció immár 52 tagországból 83 tagszervezetük működik.

A világnap idei szlogenje „A Word of Thanks”, azaz a „A köszönet szavai”, amivel a szerevezők azoknak szeretnének köszönetet mondani, akik világszerte segítik a limfómás betegeket.

A világnap alkalmából minden csatlakozó országban, köztük Magyarországon is felvilágosító rendezvényeket, felvonulásokat tartanak, melyeken évről évre egyre többen vesznek részt, így egyre többekhez jutnak el a betegséggel kapcsolatos információk.

A limfómát rejtőzködő betegégnek is szokták nevezni, mivel nincsenek jellegzetes tünetei, ezért csak azok alapján nem könnyű felállítani a diagnózist. A jelentkező tünetek – pl.: erős éjszakai izzadás, hirtelen fogyás, fáradékonyság, bőrkiütés, viszketés – könnyen összetéveszthetőek más, kevésbé súlyos betegség tüneteivel. A legfontosabb tünet a nyirokcsomók fájdalmatlan megduzzadása és növekedése, azonban a betegség csak részben, körülbelül 70 százalékban vehető észre nyirokcsomó-megnagyobbodásból.

A limfóma az emlő-, tüdő, emésztőszervi-, prosztata- és petefészekrák után az ötödik leggyakoribb daganatos megbetegedés Magyarországon. A nyirokrendszer sejtjeit érintő rosszindulatú daganatos elváltozásnak több, mint 80 féle altípusa létezik.

A limfómák egyik fő típusa az úgynevezett Hodgkin-kór. Ez a fiatalabbakat, 15-34 év köztieket érintő megbetegedés, de néha 55 év felett is jelentkezhet.  

Az úgynevezett non-Hodgkin formák túlnyomórészt az idősebb, 65 év feletti korosztálynál, és azon belül is inkább a férfiaknál fordulnak elő. Az Országos Onkológiai Intézet által működtetett Nemzeti Rákregiszter adatai alapján ez utóbbi jóval gyakoribb, az évente regisztrált új megbetegedések mintegy 80-86%-át teszi ki.

Legtöbb esetben a betegség kezdetben tünetmentes, felfedezése sokszor a véletlennek köszönhető, például egy vérvizsgálat vagy mellkasi röntgenfelvétel kóros elváltozásából következtetnek limfómára. Sok beteg hónapokig, akár évekig nem igényel kezelést, csak kontrollt. Más esetben a beteg már előrehaladottabb stádiumban van, ezért kezelése részeként kemoterápiát, sugárkezelést, újabban immunterápiát, esetleg őssejt átültetést alkalmazhatnak.

Ezért szervezett idén is a Magyar Rákellenes Liga kerékpáros felvonulást, amivel nemcsak a betegségre hívja fel a figyelmet, de a résztvevők kifejezhetik szolidaritásukat a limfómában szenvedőkkel. A felvonulás fővédnöke: prof. dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa.

A fővárosi esemény megvalósításában a Liga partnerei a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete, Budavári Polgárőrség, Budapesti Rendőr Főkapitányság.

Ez alkalommal a fővárosi mellett a Liga gödöllői és gyöngyösi alapszervezete is szervezett biciklis felvonulást, hogy minél többet tudjanak csatlakozni a kezdeményezéshez és minél többekhez eljusson az üzenetük.

A fővárosi rendezvény támogatója a BKK, amely MOL Bubi kerékpárokat biztosított az eseményre.

(forrás: Magyar Rákellenes Liga)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink