hirdetés
2023. január. 29., vasárnap - Adél.
hirdetés

Lezárult a Kopp Mária-emlékév

Kopp Mária családról és magyarságról alkotott gondolatai a családpolitika alapjául szolgálnak, hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Kopp Mária-emlékév záróeseményén.

Hornung Ágnes kijelentette: Kopp Mária egyike volt azoknak a nagyhatású tudósoknak, akik "szívük teljes erejével hittek abban, amit csináltak", és abban is, hogy a világ jobbá tehető. Úgy gondolta, hogy a lélek problémáira van orvosság, amelyet fel kell kutatni, alkalmazni kell és tovább kell adni a következő nemzedéknek. Ezért élt és tanított, ezért írt könyveket. Emlékét őrzik szerettei, de őrzi az ország és a nemzet is, hangsúlyozta Hornung Ágnes, jelezve, Kopp Mária szellemiségét a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom viszi tovább.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke kimondhatatlanul nagy megtiszteltetésnek, páratlan felelősségnek és igazi örömforrásnak nevezte "Kopp Mária útján járni". Mint mondta, az emlékévnek köszönhetően az intézetben még közelebb kerültek a pszichológus, orvos szellemi örökségéhez. Idén is volt Hungarostudy kutatás, tudományos és szépirodalmi pályázatokat hirdettek, számos szakmai program valósult meg. Fűrész Tünde beszámolt arról is, hogy a Hegyvidéken, a Normafán hamarosan sétányt fognak elnevezni Kopp Máriáról.

Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke édesanyja munkásságának eredményei között említette, hogy a kormány a családok támogatását tette meg "legfontosabb stratégiai és ideológiai céljává".

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Kopp Mária Emlékév záró és Kopp-Skrabski díjátadó rendezvényén Budapesten, a MOM Kulturális Központ színháztermében 2022. december 2-án (MTI/Balogh Zoltán)
Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Kopp Mária Emlékév záró és Kopp-Skrabski díjátadó rendezvényén Budapesten, a MOM Kulturális Központ színháztermében 2022. december 2-án (MTI/Balogh Zoltán)

Az eseményen levetítették a Kopp Máriáról készült dokumentumfilmet, és Kopp-Skrabski-díjat adtak át olyan embereknek, akik támogató közösségek létrejöttéért, a családbarát szemléletért, mások boldogulásáért, a kívánt gyermekek megszületéséért kiemelkedő tevékenységet végeznek az élet legkülönbözőbb területein.

Egyéni kategóriában Nagy Natália kárpátaljai egyetemi oktató kapta meg az elismerést, a közönségdíjban Steinbach Éva mentálhigiénés szakember részesült. Házaspár kategóriában Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor szociológusokat, az MTA doktorait jutalmazták, a közönségdíjas Mező Ferenc pszichológus és Mező Katalin gyógypedagógus lett.

A tudományos Kopp-Skrabski-díj junior nyertese Perge Anna rehabilitációs szakember, tanársegéd, a közönségdíjas Polcz Péter informatikus kutató, egyetemi oktató lett. A 35 év feletti kategóriában Szűcs Kinga Beatrix teológus kapott elismerést, a közönségdíjat Szabó-Tóth Kinga szociológusnak, egyetemi oktatónak ítélték oda.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés

Könyveink