2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Lezárásokkal, rendkívüli intézkedésekkel védekeznek

Spanyolország mától lezárja szárazföldi határait, Romániában rendkívüli állapotot vezettek be, Csehországban zárlat alá vontak 21 települést.

Spanyolország keddtől lezárja szárazföldi határait a koronavírus-fertőzés terjedésének csökkentése érdekében – jelentette be a spanyol belügyminiszter hétfőn. Az intézkedés azt jelenti, hogy a schengeni övezeten belül visszaállítják a határellenőrzést, és csak a spanyol állampolgárok, továbbá az itt élő, érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek léphetnek be, valamint azok, akik a szomszédos országokból naponta átjárnak dolgozni, vagy bizonyítani tudják a határátlépés rendkívüli okait – részletezte Fernando Grande-Marlaska.

Hangsúlyozta: a határzár nem érinti az árufuvarozást, sem a diplomácia testületek tagjait, illetve a spanyolországi székhellyel rendelkező nemzetközi intézmények, szervezetek dolgozóit.

A tárcavezető egy délelőtti rádióinterjúban már beszélt arról, hogy fennáll a határok lezárásának lehetősége, és a kérdés napirendre kerül az uniós országok belügyminisztereinek hétfői videokonferenciáján. A tanácskozás befejezését követő sajtótájékoztatóján a belügyminiszter kitért arra, hogy a határzárról szóló döntését  a spanyol kormány az uniós partnerekkel egyeztetve hozta meg.

Románia: rendkívüli állapot

Rendkívüli állapotot vezettek be 30 napra Romániában az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében, az erről szóló elnöki rendeletet hétfőn adta ki Klaus Iohannis államfő.

A rendkívüli állapot idejére felfüggesztik valamennyi oktatási intézmény tevékenységét, egyszerűsítik az egészségügyi felszerelések beszerzésének szabályait, korlátozzák az ügyfélfogadást a közintézményekben, az igazságszolgáltatás pedig csak a sürgős ügyeket tárgyalja. A rendkívüli állapot felhatalmazza a hatóságokat, hogy azonnal vagy – a járványügyi helyzetnek megfelelően – fokozatosan korlátozzák a polgárok szabadságjogait, befagyasszák az alapélelmiszerek, egészségügyi készítmények és energiahordozók árát.

Az azonnal hatályba lépő intézkedések között a belügyminisztérium alá rendelik a mentőszolgálatot, az önkormányzati (helyi) rendőrséget, önkéntes tűzoltóságot, felhatalmazzák a kormányt, hogy közbeszerzési eljárás nélkül vásárolja meg a járvánnyal szembeni védekezéshez szükséges egészségügyi berendezéseket és védőfelszereléseket, segélycsomaggal támogassa a járvány következményei által sújtott gazdasági szereplőket.

A rendkívüli állapot idején fokozatosan bevezethető intézkedésekről a belügyminiszter, illetve a katasztrófavédelmi államtitkár dönt a kormányfő által ellenjegyzett katonai rendelettel. Ezek az intézkedések ideiglenesen korlátozhatják a mozgási, gyülekezési és gazdasági szabadságot, a sztrájkjogot, a családi- és magánélethez, a lakhely sérthetetlenségéhez, az oktatáshoz, és a magántulajdonhoz való jogot.

Iohannis az ország lakosságához intézett televíziós beszédében kifejtette: Románia csak akkor tudja hatékonyan felvenni a harcot a koronavírus-járvánnyal, és megvédeni állampolgárai életét, ha késlekedés nélkül a meghozza a legdrasztikusabb óvintézkedéseket. Az elnök leszögezte: a közszolgáltatások, energiaellátás működni fognak, és szükség esetén befagyasztják a gyógyszerek, alapélelmiszerek, villamosenergia-, víz-, gáz- és távhőszolgáltatás, üzemanyagok árát, az utóbbi három hónap átlagát véve alapul. A rendkívüli állapot idején az egészségügyi intézmények versenyvizsga nélkül felvehetnek új alkalmazottakat, a hatóságok pedig – fokozatosan és szükség esetén – lezárhatják az országhatárokat, elrendelhetik a közúti, vasúti, légi és vízi közlekedés korlátozását – tette hozzá az államfő.

Iohannis köszönetet mondott a koronavírus-járvánnyal fáradhatatlanul küzdő orvosoknak és egészségügyi alkalmazottaknak, ugyanakkor felhívást intézett polgártársaihoz, hogy a társadalmi érintkezéseiket a minimálisra csökkentve segítsék a járvány terjedésének megfékezését.

A rendkívüli állapot bevezetéséről szóló rendelet azonnal hatályba lépett, de öt napon belül a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Csehország: lezárt települések

Az új koronavírus-fertőzések magas száma miatt hétfő reggel Csehországban lezárták, elszigetelték az Olmützi régió 21 települését. A több tízezer lakost magába foglaló észak-morvaországi térségbe vezető utakat rendőrök őrzik – jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24).

Csehországban ez az első eset, hogy egy nagyobb összefüggő térséget zártak le a hatóságok a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. A három kisvárost és 18 falut magába foglaló térségben hétfő reggel már 25 fertőzöttet diagnosztikáltak, míg az egész Olmützi régióban a ferzőtöttek száma 32 – indokolta a döntést Ladislav Oklestek, a régió elöljárója.

A fertőzöttek több mint ezer személlyel voltak kapcsolatban, ami már súlyos probléma, ezért döntöttek a hatóságok a térség lezárásáról – nyilatkozta Adam Vojtech egészségügyi miniszter a közszolgálati rádióban. A fertőzöttek és a velük érintkező személyek kötelezően 14 napos házi karanténba kerültek. A lezárt térségben tilos a települések közötti kapcsolat is.

A cseh lakosság mozgását hétfő óta a kormány által elrendelt országos vesztegzár is korlátozza.

A rendelet szerint az emberek nem hagyhatják el lakásukat, és nem tartózkodhatnak közterületen, ami alól kivételt képez egyebek mellett, ha munkába vagy orvoshoz mennek, valamint élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodószereket vásárolnak be. További kivételt képez a közeli személyekről való gondoskodás is. A rendelet betartását a hatóságok ellenőrzik.

Hétfő reggel Csehországban a hivatalos jelentés szerint 298 fertőzést mutattak ki. A laboratóriumi vizsgálatoknak mintegy 4500 személy vetette alá magát.

Karanténban a lengyel kormány egy része

Karanténba vonult a lengyel kormány egy része, miután Michal Wos környezetvédelmi miniszter pozitívnak bizonyult az új koronavírusra. Ezért elhalasztják az államfő által összehívott, a gazdaságélénkítő intézkedéscsomagról szóló kabinettanács szerdai ülését – közölte rendkívüli sajtóértekezletén Andrzej Duda elnök.

A lengyel kormányszóvivő korábbi közleménye szerint a miniszterek egy része a múlt keddi kormányülésen találkozott megfertőződött kollégájukkal. Azon az ülésen nem vett részt a koronavírus-járvány kezelésének irányításában döntő szerepet betöltő Mateusz Morawiecki kormányfő és Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter.

A karanténba helyezett miniszterek az adott egészségügyi intézkedések mellett továbbá is teljesítik feladataikat, első vírustesztjeik eredményeit várhatóan még kedden közzéteszik.

Boszniában már vannak gyógyultak, a többi nyugat-balkáni ország a fertőzések megfékezésén dolgozik

Bosznia-Hercegovinában az első két fertőzött már felgyógyult – közölték a hivatalos szervek kedden. Montenegróban továbbra sem diagnosztizáltak megbetegedést, a térség országai újabb intézkedéseket foganatosítottak az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Bosznia-Hercegovinában eddig 25 fertőzést regisztráltak, a járvány további terjedésének megfékezése érdekében az ország egyik részében katasztrófahelyzetet, a másikban rendkívüli helyzetet hirdettek.

Észak-Macedónia lezárta határait a külföldi állampolgárok előtt, a teherforgalom azonban zavartalanul folyik, ezen felül a szkopjei nemzetközi repülőteret is lezárták, csak a katonai és orvosi célokra, valamint teherszállításra használt gépek szállhatnak fel és le. Az ohridi repülőteret már korábban lezárták. Az észak-macedón egészségügyi minisztérium adatai szerint az országban 23 diagnosztizált fertőzött van.

Koszovóban kedd reggelig egy új fertőzést regisztráltak, így a betegek száma 16-ra nőtt. Csak az életfontosságú műtéteket végzik el, a fogorvosok is csak sürgős eseteket láthatnak el. A pristinai onkológiai klinika a következő két hétben nem kezeli a rákos betegeket a fertőzések elkerülése érdekében. A hivatalos ügyintézés nem állt le, de a kormány azt kérte, aki teheti, halassza későbbre az állami szervek felkeresését.

Montenegró ideiglenesen leállította a nemzetközi repülő-, vonat- és autóbuszjáratokat a vírus terjedésének megfékezése érdekében. Az Adria-parti államban a hivatalos adatok szerint továbbra sincs fertőzött, ám elővigyázatosságból több mint 390 embert helyeztek házi karanténba.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink