2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Küzdelem, halálos áldozatok Európa-szerte

Kedden 345-tel 2503-ra emelkedett a Covid-19 halálos áldozatainak száma Olaszországban, Európa országai harcolnak a járvánnyal.

Az utóbbi huszonnégy órában 345-tel 2503-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság kedd esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma az eddigi legmagasabb létszámmal, több mint kétezerkilencszázzal 31 506-ra nőtt.

Angelo Borrelli, a polgári védelmi hatóság vezetője hangsúlyozta, hogy a halottak napi száma továbbra sem csökkent. Az új fertőzöttek száma pedig egy nap alatt 2989-re nőtt, a hétfőn tapasztalt enyhe csökkenés után. Ez az eddigi legmagasabb napi emelkedési arány Olaszországban az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) február utolsó hetében kezdődött ütemes növekedése óta. A fertőzöttekből majdnem 15 ezret kórházban kezelnek, tíz százalékukat intenzív osztályon. A gyógyultak létszáma 2941-re nőtt.

Az országos adatokat a Lombardiában az utóbbi egy napban bekövetkezett emelkedés növelte: a tartományban 1971 új diagnosztizált fertőzöttel a betegek száma 16 220-ra emelkedett, a halottaké 1640-re.  A lombardiai gócpontnak számít Bergamo kórházaiban nincs több hely az intenzív osztályokon. Itt a fegyveres erők alpesi dandárja tábori kórházat állít fel.

A Milánótól hatvan kilométerre található városban az utóbbi egy héten 385 személy halt meg. Nagy erőkkel folyik a milánói vásártér víruskórházzá való átalakítása. A munkát részben adományokból finanszírozzák: számos nagyvállalkozó, köztük Silvio Berlusconi volt kormányfő 10 millió eurót ajánlott fel. A polgári védelem 14 lélegeztetőgépet küldött a tartományba. Attilio Fontana lombardiai kormányzó úgy nyilatkozott, a hét második felében fordulatot várnak, és a betegszám emelkedési ütemének enyhe csökkenését remélik. A genovai egyetem járványszakértők és informatikusok alkotta kutatócsoportja bejelentése szerint a tetőzés Olaszországban március 23 és 25. között várható. Ezt követően is be kell tartani az óvintézkedéseket a fertőzés újraindulásának megakadályozására.

Angelo Borrelli kijelentése szerint a jövő hét adatai alapján tudnak majd pontosabb előrejelzéssel szolgálni. A polgári védelmi hatóság tájékoztatóján elhangzott, hogy jelenleg Lombardiára összpontosul a figyelem, de ezzel egy időben minden eszközzel azon dolgoznak, hogy a fertőzés ne terjedjen át a délolasz régiókra. Borrelli hangoztatta, hogy a jelenlegi adatok az utóbbi hetekben bevezetett szigorú óvintézkedések előtti időszak "eredményei".

A Lombardiával szomszédos Piemonte tartomány úgynevezett első számú betege meggyógyult, majd ismét megbetegedett. Rómában a fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani kórház mellett további három kórházat alakítottak át víruskórházzá. Szicíliával és Szardínia szigetével leállították a repülő és hajó-összeköttetést az utazáskorlátozó rendelkezések ellenére folyamatosan érkezők megállítására.

A vírushelyzet miatt a római kormány a 18 hónapnál rövidebb időre ítélt rabok házi őrizetbe való áthelyezését mérlegeli elektronikus karpereces ellenőrzéssel.

Az osztrákok támogatják és elfogadják a koronavírus miatt elrendelt óvintézkedéseket

Ausztria lakossága támogatja és elfogadja a koronavírus megfékezése kapcsán elrendelt óvintézkedéseket – jelentette ki Sebastian Kurz kancellár kedden közzétett állásfoglalásában.

"Az óvintézkedések betartásával életet mentenek" – hívta fel a figyelmet a kancellár. Kurz kifejtette, hogy az iskolalátogatási tilalom bevezetése óta az oktatási intézmények forgalma 95 százalékkal csökkent, míg a tömegközlekedési eszközök használata 70 százalékkal lett alacsonyabb, és az utcákon is minimálisra csökkent a forgalom. A kormányfő arról is beszélt, hogy sokan tesznek fel kérdéseket az óvintézkedések lehetséges következményeiről, így a gazdaság helyzetéről, a munkahelyek megmaradásáról, a külföldön tartózkodó osztrák állampolgárok hazautazási lehetőségeiről is. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mivel a kérdések megválaszolására létesített forróvonalak túlterheltek, várhatóan újabbakat hoznak létre. A kormányfő egyben felszólította a lakosságot, hogy "egy csapatként" tartsanak össze, kerüljék a nézeteltéréseket, és továbbra is tartsák be az óvintézkedéseket.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szerint nyolc-tíz nap múlva fog kiderülni, hogy az óvintézkedések következtében csökken-e a megbetegedések száma. A tárcavezető hangsúlyozta: az a cél, hogy – a jelenlegi 31 százalékos növekedéssel szemben – kisebb mértékben, kevesebb mint húsz százalékkal növekedjen a koronavírussal fertőzöttek száma. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint Ausztriában már négy halálos áldozata is van a járványnak, és kedden délután több mint 1.300-ra nőtt a betegek száma; ezzel együtt egyre több kórházi dolgozó betegszik meg koronavírus-fertőzésben; a bécsi AKH (Bécsi Általános Kórház) két altatóorvosának tesztje is pozitív lett; ők hétvégén Vorarlbergben jártak egy kongresszuson, feltehetően ott fertőződtek meg. Bécsben több mint száz, Burgenlandban harminc kórházi dolgozó van karanténban.

Alexander Schallenberg külügyminiszter tájékoztatása szerint eddig legalább 47 ezer külföldön rekedt osztrák állampolgárt regisztráltak, ők jelenleg a világ száz különböző országában tartózkodnak.  A tárcavezető a történelem legnagyobb "visszahozatali kampányának" nevezte az akciót, ami elmondása szerint "hihetetlen kihívás" elé állítja a külügyminisztériumot, hiszen egyre több határt és repülőteret zárnak le. A tervek szerint szerdán két járat indul majd Tenerifére, Las Palmas de Gran Canaria városába és Hurghadára.

Stájerországban rendkívüli tartományi ülésen döntöttek a választási kódex módosításáról, annak érdekében, hogy a helyi választásokat határozatlan időre elhalaszthassák. Közben Grazban az Irodalmi Ház (Literaturhaus) neves osztrák szerzők részvételével "Corona-Naplóprojektet" indít a koronavírus hatásairól és a legyőzésére irányuló intézkedésekről.  Az írásokat az intézmény honlapján lehet majd olvasni. Klaus Kastberger irodalomkritikus úgy vélte: az emberek többnyire olvasásra fordítják majd azt a plusz időt, amit ajándékba kaptak.

Nagy-Britanniában emelkedett az azonosított fertőzöttek száma

Nagy-Britanniában az elmúlt 24 órában 407 páciens szervezetében azonosították az új típusú koronavírust – közölte kedden a brit egészségügyi minisztérium.

A tárca friss adatai alapján a brit egészségügyi hatóságok keddig 50 442 szűrést végeztek, és ezek eredményei között 1950 pozitív leletet azonosítottak, vagyis ennyi páciens szervezetében mutatták ki a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírust.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) néhány órával később, kedd este bejelentette, hogy az elmúlt egy napban 14-gyel 67-re emelkedett a járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. A tájékoztatás szerint a legfiatalabb halálos áldozat 45, a legidősebb 93 éves volt, és mindegyikük krónikus betegségekkel küszködött fertőződése előtt.

Újabb fertőzöttek Szlovákiában

Szlovákiában kedden újabb 25 embernél mutatták ki a Covid-19 vírusfertőzést, és így már 97-re emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, összesen több mint 1900 személyt teszteltek – jelentette az egészségügyi minisztérium kedden.

A vírus jelenlétével eddig diagnosztizált személyek legtöbbje Pozsonyban van, de országszerte mutattak ki fertőzéseket. Még az esti adatok nyilvánosságra hozatala előtt Peter Pellegrini kormányfő azt mondta: a fertőzéssel diagnosztizált személyek közül 22-őt kórházban kezelnek, kettejüket az intenzív osztályon, a többieket pedig házi karanténban.

Ukrajna korlátozza a közlekedést, bukaresti szülészet fertőzötteknek

Az ukrán kormány tovább szigorította kedden az új koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseket, elrendelve a vendéglátóhelyek és a bevásárlóközpontok bezárását, valamint a tömegközlekedés drasztikus korlátozását. Az ukrán kormány keddre virradóra véget ért rendkívüli ülésén meghozott döntések értelmében bezárnak az éttermek, a kávézók, a bevásárlóközpontok és a szórakozóhelyek, csak az élelmiszer- és háztartási üzletek, valamint a gyógyszertárak maradnak nyitva. Szerdán előreláthatóan április 3-ig leállítják az összes metro közlekedését az országban, azaz Kijevben, valamint Harkivban és Dnyipróban is. A településeken belüli tömegközlekedési eszközökön, buszokon, trolibuszokon, illetve villamosokon kocsinként egyszerre legfeljebb tízen utazhatnak. A kijevi parlament törvénymódosítást fogadott el, amelynek értelmében büntetőjogi felelőségre vonás terheli a karanténszabályok megszegőit.

Ukrajnában keddre hétre emelkedett a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, a két legújabb esetet már a fővárosban regisztrálták, a többit az ország nyugati részében. Eddig egy halálos áldozata van a betegségnek.

Szerbiában kedd reggelig 65 fertőzöttet regisztráltak. Keddtől országszerte szinte teljesen leállt a hivatali, ügyfélszolgálati ügyintézés, a kormány bejelentése szerint a szükségállapot visszavonásáig a dokumentumok érvényességi idejét nem kell meghosszabbítani.

Bukarestben elkülönítik a Bucur szülészetet a koronavírussal fertőzött várandós nők számára, az ide beutalt pácienseket pedig más szülészetek veszik át – jelentette be kedden a román egészségügyi minisztérium. Az operatív törzs már korábban intézkedett arról, hogy a Matei Bals járványkórház mellett egy második kórházat is készenlétbe helyezzenek a koronavírusos esetek számára, így a román fővárosban jelenleg ezer kórházi ágy áll rendelkezésre a Covid-19 kórral diagnosztizált betegek kezelésére. A hatóságok közben a koronavírusos rémhíreket is próbálják megfékezni egy újabb, a járvánnyal kapcsolatos hivatalos közleményeket összesítő honlap elindításával. Azt is kilátásba helyezték, hogy – a rendkívüli állapotra tekintettel – leállítják azokat a honlapokat, amelyek "tudatosan és rendszeresen" félretájékoztatják olvasóikat. A járvány pozitív mellékhatásaként látványosan tisztult Bukarest levegője. A román fővárosban a tél folyamán gyakran az egészségügyi határtékek tízszeresét is meghaladó légszennyezést mértek, ezzel szemben az utóbbi héten - a járműforgalom látványos csökkenése nyomán – a hegyvidéki mérőpontokra jellemző – rekordalacsony szennyezési értékeket mutattak a műszerek.

A cseh lakosság 73 százaléka saját személyére nézve is veszélyesnek tartja koronavírus-járványt, s a kormány ezzel kapcsolatos óvintézkedéseit az emberek 91 százaléka szükségesnek tartja – derült ki az Ipsos közvélemény-kutató intézet múlt hét végén készített országos felméréséből, amelynek eredményét kedden tették közzé Prágában. Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint kedd reggel Csehországban 383 fertőzöttet tartottak nyilván.

A koronavírustól az országos átlagot meghaladón a prágaiak tartanak, akiknek mintegy 20 százaléka érzi magát nagyon veszélyeztetve. Az országos átlag 11 százalék. A megkérdezettek kétharmada azt állítja, hogy betartja a hatóságok által elrendelt szabályokat és ajánlásokat, míg egyharmaduk csak részben. Ezen a téren jelentős eltérés van az idősebbek és a fiatalabbak között. "Míg a 66 év felettiek 79 százaléka tartja be az összes rendeletet és ajánlást, addig a 18 és 29 év közötti korosztálynál ez az arány csak 52 százalék" – állapította meg az Ipsos.

A leggyakoribb védőintézkedés a kézmosás, ezt az emberek 85 százaléka teszi rendszeresen. Az emberek nagyobb csoportjait a csehek 70 százaléka kerüli. Csehországban március 1-jén diagnosztizálták az első fertőzést. A járványnak eddig nincs halálos áldozata, de három személy állapota válságos. A fertőzésből eddig hárman gyógyultak fel.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink