2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Koronavírusban pusztult el a Bükkben befogott szervál

Koronavírus-fertőzésben pénteken elpusztult a Bükkben befogott és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál, közölte az állatkert szombaton.

Az állat boncolása után megállapították, hogy halálát koronavírus okozta. A trópusi állat befogása előtt napokig étlen-szomjan kóborolt a hidegben, szervezete legyengült, így az állatorvosoknak nem sikerült megmenteni az életét.

A szervál a macskafélék családjába tartozó faj, Afrikában, a Szaharától délre eső területeken őshonos, ezért magától biztosan nem kerülhetett Borsod és Heves megye határvidékére. Valószínűnek tartják, hogy a "bükki szervál" korábban házikedvenc volt, és megszökött tartójától, vagy szándékosan engedték el.

Tájékoztatásuk szerint a koronavírus-járvány kitörése óta a világ számos állatkertjében mutatták ki a vírust egzotikus macskafélék szervezetéből. Az első ilyen eset 2020 tavaszán történt a Bronx-i állatkert nagymacskáinál. A betegség a legtöbb állatnál enyhe lefolyású volt, de például egy nebraskai állatkertben három hópárduc pusztulását a koronavírus okozta.

A Fővárosi Állat- és Növénykert hangsúlyozta, hogy már a járvány magyarországi megjelenésekor (még azelőtt, hogy az első állatkerti esetek ismertté váltak volna) számos olyan elővigyázatossági intézkedést vezettek be, amely minimálisra csökkentette annak esélyét, hogy az állatkerti állatok megfertőződjenek. Ennek is köszönhető, hogy a városligeti intézményben eddig egyetlen állatot sem fertőzött meg a vírus.

Kiemelték, hogy a bükki szervál nem számít állatkerti esetnek, mivel egy kívülről bekerült, mentett állatról van szó. A szervált az állatkert többi lakójától elkülönítve, a karanténszabályoknak megfelelően helyezték el. A szerválról gondoskodó állatkerti szakemberek mindegyike védettséggel rendelkezik, de a biztonság kedvéért minden érintett munkatársnál koronavírus-tesztet is végeznek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink