2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Koronavírus: újabb hírek a nagyvilágból

Újabb nemzetközi hírek a nagyvilágból az új koronavírus-járvánnyal összefüggésben.

Németországban átlépte az 50 ezres határt az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint szombat délelőtt 50 871 fertőzöttet tartottak nyilván Németországban, ami 3593 esettel, 7,5 százalékkal több az egy nappal korábbi 47 278-nál. A vírus okozta betegségben elhunytak száma 281-ről 351-re emelkedett.

Szakértők szerint a korlátozások hatása nagyjából tíznapos időeltolódással mutatkozik meg az adatokban. Átlagosan ennyi ideig tart, mire egy fertőzött észleli a tüneteket, konzultál háziorvosával, felkeres egy tesztközpontot, a laboratórium elemzi a mintát, és végül az eredmény a hivatalos adattovábbítási úton bekerül az országos helyzetet összefoglaló statisztikákba. A kormány a regisztrált fertőzöttek számának duplázódási idejét tartja a legfontosabb mutatónak, és az egészségügyi rendszer túlterhelődésének megakadályozását tartja a legfontosabb célnak. A járvány első szakaszában, február végén, március elején még kétnaponta duplázódott a bizonyítottan fertőzöttek száma. Ez az utóbbi időszakban négy-öt nap.

Az biztos, hogy az emberek közötti közvetlen fizikai kapcsolatok korlátozására bevezetett intézkedéseket április 20-ig fenn kell tartani, a leginkább veszélyeztetett csoportoknak, az időseknek és krónikus betegségben szenvedőknek pedig még hosszabb elzártságra kell berendezkedniük. Azt viszont már húsvét után lehet majd látni, hogy milyen módszereket kell alkalmazni a következő szakaszban, mondta a miniszter, aki szerint a dél-koreaihoz hasonló megoldásokra lehet szükség. A távol-keleti országban a vírus terjedésének feltartóztatására korlátozzák az egymás közötti kapcsolatokat, igen széles körben végeznek koronavírus-teszteket, és egy digitális személykövetési rendszer révén (digital tracking) szinte teljesen automatikusan meg lehet tudni, ha kapcsolatba került valaki egy fertőzöttel. Ezekkel a módszerekkel Dél-Koreában sikerült 80 napra emelni a duplázódási időt, mutatott rá Helge Braun.

Hangsúlyozta, hogy a digitális megoldásokat össze kell egyeztetni a szigorú adatvédelmi előírásokkal. Németországban egészen biztosan nem lehet olyan kapcsolatkövetési okostelefon-alkalmazást használni, mint Kínában. Ugyanakkor az is lényeges körülmény, hogy "már most olyan helyzetben vagyunk, amelyben szabadságjogaink, vagyis a szabad mozgáshoz fűződő jogunk nagyon-nagyon erősen korlátozott", mondta a kancellár, Angela Merkel legfőbb bizalmasaiként számon tartott 47 éves kereszténydemokrata (CDU) politikus, aki végzettségét tekintve orvos, és 2001-től 2009-ig a giesseni egyetemi klinika aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetének tudományos munkatársaként dolgozott.

*

A járványtól szintén súlyosan érintett Svájcban az elmúlt 24 órában 1052-vel összesen 13 213-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek, és 38-cal 235-re a betegség halálos áldozatainak száma, közölte szombaton a szövetségi egészségügyi hivatal.

*

A Nyugat-Balkán országaiban szombatra tovább nőtt a fertőzöttek száma, és újabb szigorú intézkedések léptek életbe. Szerbiában megszületett az első bírósági ítélet pénteken, amelyet a hatósági karantén szabályainak megszegéséért mondtak ki. Szerbiában jelenleg 528 igazolt fertőzött van, 42-en már felépültek a betegségből, nyolcan pedig belehaltak a Covid-19 szövődményeibe.

Bosznia-Hercegovinában, ahol a fertőzöttek száma 189-ről 230-ra nőtt szombatra, eddig országos veszélyhelyzet volt érvényben. Az országban már négyen vesztették életüket Covid-19 betegség szövődményei miatt. Koszovóban 86-ról 88-ra nőtt a fertőzöttek száma, a betegségnek eddig egy halottja és egy gyógyultja is van a nyugat-balkáni országban. Észak-Macedóniában 201-ről 219-re, Montenegróban pedig 69-ről 82-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A montenegrói kormány döntése értelmében elővigyázatosságból további 14 nappal meghosszabbították az önkéntes vagy kötelező elszigetelődését azoknak, akik az utóbbi két hétben is valamilyen formájú karantén alatt álltak.

Horvátországban és Szlovéniában is tovább nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma. Szlovéniában egy nap alatt 70-el, összesen 632-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig kilencen haltak meg a járvány következtében. A legrosszabb a helyzet az idősotthonokban. Négyen abban a délkelet-szlovéniai Metlika városában működő szeretetotthonban hunytak el, ahol egy fertőzött orvos dolgozott. Az említett orvos miután Olaszországban síelt és megfertőződött a koronavírussal, három napig még rendelt. Legalább 300 személlyel került kapcsolatba, köztük a városi rendelőintézet dolgozóival és pácienseivel is. Horvátországban péntek reggel kilenc óra óta 84-gyel, összesen 635-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig négy halálos áldozata van a járványnak.

*

A Benelux országok közül legjelentősebben, 1850-nel Belgiumban emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma szombatra, ezzel összesen 9134 esetet tartanak számon az országban. Hollandiában újabb 1202 embernél lett pozitív a koronavírus-teszt eredménye, ezzel együtt 8647-en vannak az igazolt fertőzöttek. A közegészségügyért felelős belga hatóság (SPF) hivatalos adatai szerint további 64 haláleset történt, a halálozások száma így összesen 353. Hollandiában szombatra 1200 új esetet vettek jegyzőkönyvbe, ezzel együtt 8647-en vannak az igazolt fertőzöttek. Az elmúlt 24 óra leforgása alatt 110-en haltak meg, ezzel 546 lett a halottak száma. A koronavírus okozta betegségből eddig hárman gyógyultak fel az országban.

Luxemburgban szombatra 150 embernél lett pozitív a koronavírus-teszt eredménye, így a mintegy 620 ezer lakosú országban 1605 fertőzöttet tartanak nyilván. A halálos áldozatok száma kilencről 15-re növekedett, és eddig 40-en gyógyultak meg.

*

Izraelben szombaton is tovább nőtt, de csökkenő ütemben a fertőzöttek száma. Az országban szombatra 3460-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma az egészségügyi minisztérium közleménye szerint, ami péntekhez képest 420 új beteget jelent. A betegek közül 1820 könnyebb esetet otthonában tartanak, 484-et pedig szállodákban helyeztek el. A fertőzöttek közül 50-en súlyos állapotban, lélegeztetőgépen vannak. A halálos áldozatok száma 12, pénteken ketten haltak bele a Covid-19 betegségbe.

*

Csehországban szombat reggel 2422 koronavírussal fertőzött személyt tartottak nyilván a péntek esti 2279-el szemben, közölte az egészségügyi tárca a honlapján. A pénteki nap folyamán 373 új fertőzöttet találtak, ami az eddigi legnagyobb napi növekedés. Valószínű, hogy ez összefüggésben van a napi tesztek számának a növekedésével. Szombat reggel a tesztelt személyek száma meghaladta a 36 374-et, ami 5224-el több mint a péntek reggeli adat. Csütörtökön mintegy 800-zal kevesebb személyt teszteltek.  A halálos áldozatok száma továbbra is kilenc, míg 11 személy kigyógyult a Covid-19 betegségből.

Lengyelországban szombat reggelig 1436-ra nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 192 új esetet regisztráltak, ami 33 esettel több, mint előző nap. Nincs új haláleset, eddig 16 beteg hunyt el, ketten meggyógyultak.

Ukrajnában szombatra ötről nyolcra emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 93 új esettel 311-re. A betegségből eddig öten gyógyultak ki.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés