2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Koronavírus: újabb fertőzések, házhoz rendelt vírusteszt

A koronavírus már több embert ölt meg, mint a SARS. Szentpéterváron a lakossági igényeknek megfelelően megjelent a térítéses koronavírus-teszt lehetősége.

Kilencszáznyolcra nőtt a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak a száma Kínában, jelentette hétfőn a Nemzeti Egészségügyi Bizottság. A BBC vasárnap esti adatai szerint a fertőzöttek száma hivatalosan 34 800, nagy többségük ugyancsak Kínában. A koronavírus már több embert ölt meg, mint a SARS, amely 2003-ban 774 áldozatot szedett több, mint kéttucat országban.

*

Nagy-Britanniában koronavírus okozta újabb fertőzést észleltek az egészségügyi hatóságok: a páciens érintkezésben volt más angliai személyekkel, akik Franciaországban kapták el a kórt.

Spanyolországban vasárnap közölték, hogy rábukkantak az országban egy második, koronavírussal fertőzött személyre, mégpedig egy brit állampolgárra, akit Mallorcán kórházba vittek.

*

Szentpéterváron a lakossági igényeknek megfelelően megjelent a térítéses koronavírus-teszt lehetősége, egyebek között házhoz hívható formában, közölte az Anatolij Szmorogyincev nevét viselő influenzakutató intézet az Interfax hírügynökséggel.

"Többen, akik külföldről tértek haza, vagy külföldiekkel léptek kapcsolatba, a betegségtől tartva meg akarják vizsgáltatni magukat, azt, hogy elkapták-e a koronavírust. Ha az ember fél, a félelmet meg kell szűntetni. Van kereslet erre a szolgáltatásra, ezért megjelent a kínálat is", közölte az orosz egészségügyi tárcához tartozó intézet.

Az intézet klinikáján a jelentkezők 2019-nCoV koronavírus, influenza és más kórokozók miatti akut légúti betegségek laboratóriumi diagnosztizálását kérhetik. Az teszteredmények másnapra készülnek el. A 2019-bCoV RNS-ének reverz transzkripciós polimeráz-láncreakció (RT-PCR) révén való kimutatása, későbbi szekvenálási megerősítéssel, 5 ezer rubelbe kerül. A házhoz való kiszállással való mintavételért további 1500 rubelt kérnek el. A rubel jelenleg mintegy 4,8 forintot ér.

Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter pénteken Rjazanyban újságíróknak elmondta, hogy Oroszország 2 millió védőmaszkot készül segélyként Kínába szállítani.

(forrás: MTI, hvg.hu)
hirdetés

Könyveink