hirdetés
2023. január. 31., kedd - Marcella.
hirdetés

Könyv készült a járványokról

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán utazásorvostan tantárgyat oktató Felkai Péter A járványok története című kötetét mutatták be a Méliusz Könyvtárban.

Felkai Péter több tankönyvet és szakkönyvet írt már, A járványok története című legutóbb megjelent kötete elsősorban a művelt laikusoknak szól, de a szakmabeliek is találnak benne olyan információkat, melyek tudásukat teljessé teszik, írja az egyetem honlapja.

– A pandémia alatt a laikusok alig kaptak konzekvens, értékelhető és érthető információt a COVID-járványról, a védekezés pontos módjáról. Célom az volt, hogy megmutassam, járványok mindig voltak és lesznek is, de a tudomány és a társadalom okos összefogása legyőzi azokat. Könyvemmel a bizonytalanság időszakában szerettem volna valós ismereteket, kapaszkodót, bátorítást nyújtani az embereknek – mondta a hirek.unideb.hu-nak Felkai Péter. 

A könyv bevezeti az olvasót a járványok tudományos megközelítésének módszereibe és az alapvető infektológiai, bakteriológiai és prevenciós módszerek rövid ismertetése után mutatja be a legjelentősebb fertőző betegségeket, történetüket, felfedezésüket, valamint az ellenük való védekezést. A kötet egy történelmi visszatekintés, mely máig érvényes tanulságokat nyújt.

Forrás: Debreceni Egyetem
Forrás: Debreceni Egyetem

– Az infektológiai alapvető fogalmak tisztázása után igyekeztem a járványokat a történelmi megjelenésük sorrendjében bemutatni, majd a COVID- járvány tényeit, történetét és a világjárvánnyal kapcsolatos tévhiteket bemutatni. Különösen érdekes részének tartom a régi és az új védekezési módszerek összehasonlítását – ismertette a szakember.

A könyvben olvashatunk a fertőző betegségekről a képzőművészeti alkotások tükrében, a karantén, a lepra, a pestis, a spanyolnátha és a tífusz történetéről, olyan kutatókról, akik önmagukon kísérleteztek, a múltban a gyógyfürdőkben zajlott pajzán életről, azaz a nemi betegségek kezdetéről, illetve bemutatja, milyen járványok fordulnak elő a Bibliában. A kötet egy optimista utóhanggal zárul arról, hogyan utazzunk a COVID- járvány után.

A szerző hozzátette: 1936 óta nem jelent meg ilyen, a nagyközönségnek szóló, de mégis tudományos igénnyel megírt, járványokról szóló tájékoztatás. A járványok története című könyvet pénteken a Méliusz Központi Könyvtárban mutatták be az érdeklődőknek, Felkai Péter egy másik kötetével, Az utazásorvostan kézikönyve című kiadvánnyal együtt. A kézikönyv többek között kitér az utazási betegségekre, az ajánlott védőoltásokra és az útipatikára. Az egyetemi tankönyv annyiban kapcsolódik a járványtörténet népszerűsítő témájához, hogy a járványokat túlnyomórészt az utazók terjesztik.

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés
hirdetés

Könyveink