2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A mese segít a gyógyításban

Kívánságlistát állítottak össze a kórházak

Több kórház szeretné hangulatosabbá tenni a gyerekosztályát, az igényekről még decemberben gyűjtöttek adatokat, a listát most hozták nyilvánosságra.

Több kórházban szeretnék, ha mesehősök díszítenék a falakat, de van olyan intézmény is, ahol mini könyvtárat szeretnének létrehozni, hogy a gyerekek barátságosabbnak érezzék a kórházi miliőt. 

Mint ismert: az Állami Egészségügyi Ellátó Központ kommunikációs munkatársainak segítségét kérte még decemberben a Mikulásgyár abban a munkában, amelyben kívánságlistát állíthattak össze a kórházak gyermekosztályai. A régiók szóvivőit arra kérte a karitatív akció, hogy kérdezzék meg a környezetükben található egészségügyi intézményeket, mire volna szükségük ahhoz, hogy a kórházakban tartózkodó gyermekek komfortérzete jobb legyen, barátságosabbnak érezzék a kórházi miliőt. 

Az intézmények által összeállított kívánságlistát most hozták nyilvánosságra, azt remélve, hogy több cég és magánszemély is szívesen teljesíti majd a kívánságokat. Az akcióban olyan kívánságokat teljesítenek, amelyek túlmutatnak a kórházak alapfunkcióin, de segíthetik a gyógyítás folyamatát. 

Ezt kérték a kórházak

Az egészségügyi intézmények kívánságlistájából kiderül, sok helyen szeretnék felújítani a kórházi mesesarkot. Ilyen például a Szigetvári Kórház Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztálya, de a szekszárdi és dunaújvárosi kórház is színesebbé tenné a kórházban fekvő gyermekek életét. Ők mesemintás falfestést szeretnének. Az utóbbi intézmény listáján szerepel 2 darab televízió is, amelyek rendelkeznek mesecsatornák előfizetésével.

Hasonló igényeket fogalmazott meg a dombóvári kórház is. Szerintük is oldaná a gyermekek feszültségét, ha lenne mesecsatorna előfizetésük.

Az ajkai Magyar Imre kórház Csecsemő és Gyermekosztályának kívánságlistáján ugyancsak szerepel az új játszósarok kialakítása, ehhez szeretnének mesemintás, mosható játszószőnyegeket, de az intézmény dolgozói szeretnének olyan vállalkozót is találni, aki ingyenesen szuperhősöket festene a váróterem falára.

A nyíregyházi kórház sürgősségi osztályán is szeretnének olvasósarkot kialakítani, de ide várnak (30 darab) olyan karácsonyi mintás rugdalózót is, amelyekbe azokat a gyermekeket öltöztethetik majd, akik az ünnepi időszakban születnek.

Veszprémben is írtak kívánságlistát, ezt egyenesen a finn Mikulásnak adták át, aki személyesen is ellátogatott néhány hete a kórházba. Az intézmény listáján szerepelt olyan hipoallergén ágynemű beszerzése, amely segítheti például a légzőszervi betegségben szenvedő gyerekek alvásátA fővárosból a Szent Margit Kórházból érkezett levél a Mikulásgyárba, itt a Fejlődésneurológiai Osztály „anyaszobájának” kényelmesebbé, komfortosabbá tétele érdekében várnak felajánlásokat.

A tudósok szerint is gyógyít a mese

Mint azt Éskovács Péter, a Állami Egészségügyi Ellátó Központ egyik kommunikációs tanácsadója elmondta, a kampánynak tudományos alapja is van. Ugyan a pszicho-neuro-immunológia világszerte gyerekcipőben járó tudományág, de már bizonyított, hogy a nevetés a beteg gyerekek immunrendszerében változást idéz elő. A lelki történésekkel együtt járó idegrendszeri válaszok hatnak az immunrendszerre

Mindezekhez Zsolnai Endre, a Mikulásgyár szervezője hozzátette: a decemberben kezdődött, játékos, karitatív akcióval a kórházi dolgozók rendkívül fontos munkájára is szeretnék felhívni a figyelmet. Ugyanakkor arra is, hogy a karácsonyi időszak után is szükség van a segítségre. Zsolnai azoknak , akik segíteni szeretnének a kórházak kívánságlistájának valóra váltásában azt ajánlják, hogy  hívják fel az egészségügyi intézmények titkárságát és érdeklődjenek ott, hogy pontosan mire is volna szükségük a kórházaknak – közölte Zsolnai Endre, a Mikulásgyár szervezője.

cimkék

hirdetés

Könyveink