2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kiugró eredményekkel zárta a rendhagyó tanévet a KórházSuli

A járványhelyzet 13 hete alatt a Kórházsuli Alapítvány 3000 tanórát tartott az egészségügyi dolgozók gyermekeinek. 87 kórházi osztályról keresték meg őket szerte az országból.

2014-es megalakulásuk óta segítik az oktatásból betegségük vagy balesetük következtében tartósan kimaradó gyermekek felzárkózását és visszailleszkedését. Az idei tanévben ezt azzal fejelték meg, hogy a koronavírus okozta rendkívüli tanítási helyzetben – a Bethesda Gyermekkórházzal együttműködve – megszervezték az egészségügyi dolgozók gyermekeinek online foglalkoztatását is.

A 2019/2020-as tanévadatai önmagukért beszélnek: a hagyományos – COVID előtti – keretek között 144 gyógyuló diáknak 1200 tanórát tartottak, ehhez 95 saját tananyagot fejlesztettek ki. 289 önkéntesük 2000 munkaórát végzett.

A járványhelyzet 13 hete alatt pedig újabb 219 gyereknek segítettek. Szüleik 87 kórházi osztályról keresték meg őket szerte az országból. 363 középiskolás és egyetemista önkéntes + 30 tanár több mint 3000 órát tartott nekik. Erasmus-ösztöndíjas hallgatók Ausztriából, Hollandiából, Nagy-Britanniából, Németországból, Romániából, Svédországból, Szerbiából és Szlovéniából is bekapcsolódtak a munkába.

„Felemelő élmény volt számunkra az a tapasztalat, hogy az együttműködés milyen hatalmas erőket képes aktivizálni – mondta el Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli Alapítvány vezetője. – Már az iskolabezárás bejelentésének másnapján mozgósítottuk szakmai keretrendszerünket és támogatói hátterünket a rendkívüli feladatra. Új partnerek csatlakoztak, és lettek képesek a csapatmunkára. Ez igaz az egészségügyi intézményekre, a diákokra, a tanulókra és a támogató cégekre egyaránt. Az SOS Gyermekfalvak is bekerültek a programunkba, ugyanis segítséget kértek tőlünk a nevelőszülőknél élő gyermekek távtanításához.”

A felsőoktatási intézményekkel már régóta meglévő jó kapcsolatukat a COVID-helyzet tovább erősítette, 65 karról érkeztek az önkénteseik. Igyekeztek mindent megtenni, hogy az általuk adott online órák beszámíthatók legyenek a kötelező gyakorlatukba. Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karával, valamint a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karával hosszú távú stratégiai együttműködést is terveznek. Ennek fontos eleme, hogy a terepgyakorlat-programot a járványhelyzettől függetlenül is tovább folytatják.

Az alapítványi vezető felhívta a figyelmet a hagyományos KórházSuli Kiállításra is, amelyet idén a járványhelyzetre tekintettel egyelőre online rendeztek meg. A szakmai zsűri által kiválasztott legjobb alkotások már láthatók a KórházSuli Online Galériában

Göőz Alexandra és Papp Noémi (Tanóra másképp)
Göőz Alexandra és Papp Noémi (Tanóra másképp)

(forrás: KNK PR&Média)
hirdetés

Könyveink