2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Kevesebb szervátültetést végeztek tavaly

Óriási különbségek voltak Európában a műtétek számában tavaly – mondta a Szabad Európának dr. Langer Róbert, az Európai Vesetranszplantációs Társaság (EKITA) elnöke.

Miközben Magyarországon több mint 27 százalékkal csökkent a szervátültetések száma tavaly, addig Ausztriában csupán hétszázalékos volt a visszaesés. Pedig mindkét ország közel azonos nagyságú és lakosságszámú, sőt abban is hasonlítanak, hogy Magyarországon és Ausztriában is négy transzplantációs centrum működik.

Az Ausztriában élő és dolgozó orvos szerint az állami statisztikák is csalókák lehetnek, hiszen egy országon belül is nagyok voltak a különbségek az egyes klinikai centrumok között. Miközben Dél-Olaszországban 2020 tavaszán bezártak azok a klinikai centrumok, ahol szervátültetést hajtanak végre, Észak-Olaszországban ezzel ellentétes döntés született. Hiába érintette sokkal drasztikusabban az észak-olasz régiót a koronavírus-járvány első hulláma, a szervátültetések folyamatosak voltak – mondta a professzor. A padovai központban új rekord született: a fennállása óta nem végeztek annyi szervátültetést, mint tavaly. Ebben az is közrejátszott, hogy Dél-Olaszországból sok szervet küldtek, mivel ott szüneteltek az operációk.

2020 májusában a bécsi központban egy magyar orvos, dr. Lang György végezte el a világ első tüdőátültetését koronavírus okozta roncstüdő miatt egy aktív vírusfertőzött betegen. Langer professzor szerint a bécsi központban az volt az elv, hogy ha a Covid megtámadja a tüdőt, akkor a leállás helyett próbáljanak meg annyi életet megmenteni, amennyit csak lehet.

Komplex kérdés az, hogy hol miért csökkent vagy éppen nőtt a járvány alatt a műtétek száma, hogy nem lehet egyöntetű választ adni – mondta a professzor, aki szerint egy donorriasztás során a szervet kioperáló és azt egy másik helyen beültető orvosokon kívül közel száz, jórészt diplomás ember közreműködésére van szükség. Értesíteni kell a várólistákon lévőket, vizsgálatokat kell elvégezni, a szervet gyorsan kell eljuttatni – sokszor légi úton – a megfelelő helyre; mindez óriási szervezési feladat és kihívás.

Langer professzor szerint Magyarország ugyanakkor jól járt azzal, hogy 2012-2013-ban csatlakozott az Eurotransplanthoz, amely nyolc ország transzplantációs központjait, laboratóriumait és donorkórházait tömörítő kiszolgáló szervezet. A csatlakozást követően körülbelül negyven százalékkal több beavatkozás történik, mint a tagság előtt.

Az Eurotransplant adatai szerint több mint negyedével esett vissza a szervátültetések száma tavaly Magyarországon. Ezzel az eredménnyel – a nagyon kevés operációt végző Luxemburgot nem számítva – itthon csökkent a legnagyobb mértékben 2020-ban a transzplantációk száma az Eurotransplant tagállamai közül.

A teljes információ

(forrás: Szabad Európa)
hirdetés

Könyveink