2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kásler Miklós és a szerb egészségügyi miniszter találkozója

Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere egészségügyi együttműködési megállapodást írt alá Budapesten, 2019. szeptember 3-án.

 

Az orvosegyetemek közötti együttműködésről, orvosi továbbképzésről és a népegészségügyi területet érintően írt alá megállapodást Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere és Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter kedden Budapesten. Kásler Miklós az aláírást követő sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt években a két ország kapcsolatai rendkívül szorossá és erőssé váltak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó ágazatok államközi szerződések keretében működnek együtt Szerbiával. Ezen együttműködés része az egészségügy.

A politikus a megállapodásról szólva közölte, a népegészségügyi együttműködés középpontjában a betegségek megelőzése áll, hiszen erre mindként ország komoly hangsúlyt helyez. Ehhez a területhez tartozik az onkológia is, és azzal, hogy Szerbia is csatlakozott a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémiához a kétoldalú együttműködést más lehetőségek közé helyezi. A magyar tárcavezető beszámolt a megállapodás részeként a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem együttműködéséről, amely a tudományos ismeretek megosztásán túl elősegíti délvidéken dolgozó orvosok továbbképzését is.

Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter is megerősítette, hogy a két ország együttműködése soha nem volt ennyire intenzív. Kiemelte, nagy jelentőséget tulajdonít az onkológia akadémiához történő csatlakozáshoz, és a most aláírt együttműködési megállapodásnak. Hozzátette: a jövőben is tárgyalni fognak minden olyan kérdésről, ahol van lehetőség az együttműködésre, és ami a páciensek és egészségügyi dolgozók javát szolgálja.

MTI/Máthé Zoltán
MTI/Máthé Zoltán

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink