2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Karrier – de nem itthon

Az egészségpolitikusoknak nem kell feltétlenül fórumokat és topicokat olvasniuk ahhoz, hogy pontos képet kapjanak az ágazat dolgozóinak közérzetéről. Ehhez elég ellátogatni a MedParm Careers évi kétszeri budapesti rendezvényére. 

A nemzetközi állásbörzén – melyet legutóbb október 2-3-án rendeztek meg – gyakorlatilag szinte minden földrészre keresnek szakorvosokat, szakképzett ápolókat, nővéreket, fogorvosokat és gyógyszerészeket.

A célközönség pedig már jóval az előadások kezdési időpontja előtt gyülekezik. Évről évre többen, mondja dr. Kiss Csaba a programok egyik magyarországi szervezője. Bár gyakorlatilag szinte minden szakorvos kelendő a nemzetközi munkaerőpiacon, azért vannak kelendőbbek is. Ezek közé tartoznak a belgyógyászok, kardiológusok, neurológusok, a diagnosztikus szakmák képviselői. Az érdeklődők többsége a fiatal szakemberek közül kerül ki, akiknek alapvető kalandvágya a család eltartásáig terjed.

Havi kilencven ezerből nem lehet családfenntartóként eltartani a gyesen lévő feleséget, az egy vagy több pici gyereket, s közben lakásrészletet fizetni, említi a legfőbb motivációt Kiss doktor, aki szerint ritka mint a fehér holló az a kolléga, aki csupán egy jó autó árát gründolná össze külföldön. Mindehhez társult az elmúlt két-három évben a teljesítménykorlát bevezetéséből fakadó szakmai közérzetromlás is, amit csak tetéz, hogy idén ősszel például a végzős orvostanhallgatók egy része rezidensként sem tudott elhelyezkednia , s már az is sikernek számít, ha úgynevezett gyakorló orvosként helyet tudnak szerezni maguknak.

Persze külföldön sem fenékig tejfel az élet, ismeri el dr. Kiss Csaba, sokat kell dolgozni, de legalább megfizetik. Azt eddig még nem vizsgálták, hogy néhány esztendei külföldi munka során mikor következik be az a fordulat, amikor az orvos úgy dönt: végleg kint marad. Pedig ennek feltérképezése se lenne tanulság nélküli, s nem csak az egészségpolitikának…

A magyar orvosok hamar megszokják a kinti körülményeket, átmeneti nehézséget esetleg a kevésbé alapos nyelvtudás okozhat, bár állítólag néhány hónap alatt ez a hiányosság is pótolható. Az állásközvetítők ráadásul a külföldi munkavállalás esetén tetemes mennyiséget kitevő papírmunka jelentős részét veszik le a jelentkezők válláról.

A számos országban – Lett- és Lengyelország, Bulgária, Románia, Litvánia, Görögország – jelen lévő, s börzével jelentkező MedPharm Careers a tervek szerint jövő tavaszra bővítené kínálatát, s már nem csak egészségügyi intézményekbe keresne szakembereket, hanem biztosítóknak, bankoknak és gyógyszergyártóknak is. Az idei, immár ötödik börzén közel két tucat, nemzetközi állásközvetítő cég vett részt, akik a „megszokott” célállomásokon – Nagy-Britannia, Németország, skandináv államok – kívül az Egyesült Államokba, illetve a karibi szigetvilágba szóló ajánlatokat is hoztak kínálatukban.

Hamarosan minden kiderül

A jövő évi költségvetési blanketták már hetek óta a minisztériumban vannak, ám ez még csak a sorokat tartalmazza, a lényeg, a tervezési körirat, amely már számokat is tartalmaz az önkormányzati választások után érkezik meg a tárcákhoz. Negyedikén hétfőn lehet legkorábban látni a pontos számokat, majd rohammunka következik: október 15-én már első olvasatban a kormány elé kerülnek a költségvetési tervek. Az egészségügy számára ez már csak azért is újdonság lesz, mert sosem fordult még elő, hogy két legfontosabb hatósági-irányítási szervezete, a regionális egészségügyi pénztárak és a területi tisztiorvosi szolgálatok kiadásai és bevételei ne az egészségügyi fejezeten belül lennének, hanem a közigazgatási és igazságügyi minisztériumnál tüntetnék fel ezeket. Márpedig az új megyei és fővárosi kormányhivatalok részévé tett területi szervezetekkel éppen ez történik majd. Legalábbis a törvényjavaslat első változata szerint.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink