2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Karikó Katalinról írt cikket a blogján Bill Gates

Gates szerint a magyar kutató elképesztően előrelátó, régen meglátta az mRNS-ben rejlő lehetőségeket, írja az szmo.hu.

Hosszú cikket írt Karikó Katalinról Bill Gates a Gates Notes nevű blogján. A millirádos szerint a magyar biológus "segített, hogy örökre megváltozzanak az oltások".

Gates az írását azzal kezdi, hogy a "járvány megszüntetéséhez elengedhetetlen" mRNS-alapú vakcinák "nem a semmiből jöttek", hanem a kutatók több évtizedes munkájának az eredményei.

"Az egyik ilyen kutató Karikó Katalin, aki régen meglátta az mRNS-ben rejlő lehetőségeket" - írta Bill Gates. A cikkben bemutatja Karikó életútját, kutatásait és küzdelmeit is. Emelett azt is elmagyarázza, hogyan működnek pontosan az mRNS-alapú vakcinák.

"Az a feltételezés, hogy egy vírus genetikai szerkezetének megismerésével néhány hét alatt létrehozható egy mRNS-alapú vakcina, igaznak bizonyult. 2020 márciusában, hat héttel azután, hogy a tudósoknak sikerült szekventálni a Covid genomját, a Moderna bejelentette: megkezdi az oltóanyag klinikai vizsgálatokra való felkészítését" - írta Gates.

A milliárdos szerint Karikó "elképesztő előrelátása" ellenére sem tudhatta, hogy a vakcina alapvető szerepet játszik majd a világjárvány megállításában, és az újabb járványok megelőzésében. Gates számára pont ez jelenti a történet legfontosabb tanulságát: soha nem lehet tudni, hogy a különböző tudományos áttörések, hogyan alakítják majd a jövőt. Szerinte ezért fontos, hogy nyitottak legyünk az "őrült ötletekre", és hogy a Karikó Katalinhoz hasonló kutatók foggal-körömmel harcoljanak ezek megvalósításáért, írja összefoglalójában az szmo.hu.

 

hirdetés

Könyveink