2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Karcinogén lehet az itthon is használt E171, betilthatja az EU

Az E171 jelzésű élelmiszerszínezéket fehér színű ételek előállítása során használják. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság vizsgálata során arra jutott: az anyag karcinogén lehet, írja a hvg.hu.

Nem zárható ki, hogy egy Magyarországon is használt élelmiszerszínezék, az E171 – más néven titán-dioxid – amely a csokoládétól a rágógumiig számos termékben megtalálható, rákkeltő hatású – állapította meg több ezer vonatkozó kutatás eredményének áttekintése után az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). Az Európai Bizottság ezért a betiltását javasolja – számolt be róla a The Guardian.

A lap szerint a titán-dioxidot régóta használják az élelmiszerek fehérre festésére, ám a szakemberek jó ideje aggódnak emiatt, ugyanis attól tartanak, hogy rákkeltő hatása lehet. Franciaország ezért már 2019-ben betiltotta a használatát, ám az Európai Unió többi országában, köztük Magyarországon is engedélyezett.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a weboldalán az E171-el kapcsolatban úgy fogalmaz: az EFSA véleménye szerint (2021. május 6.) nem zárható ki az E 171-ben jelen lévő titán-dioxid részecskék genotoxicitása, ezért az E 171 már nem tekinthető biztonságosnak, ha élelmiszer-adalékként használják. A titán-dioxidra vonatkozó európai és ezzel együtt a hazai szabályozás a közeljövőben az EFSA véleménye alapján módosításra kerül.

Az európai egészségügyi biztos, Sztella Kiriakídisz a Twitteren írt arról, hogy az EFSA vizsgálódásának eredménye után az Európai Bizottság a szer unión belüli alkalmazásának betiltására fog javaslatot tenni. Ennek érdekében még ebben a hónapban párbeszédet kezdeményez a tagországokkal, közli a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink