2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Jubileumi aranydiploma-átadó ünnepség a Pető András karon

Jubileumi arany díszoklevelet vehettek át a Pető András Karon (PAK) 50 évvel ezelőtt végzett konduktorok Merkely Béla rektortól, Tenk Miklósné Zsebe Andrea dékántól és Feketéné Szabó Évától, a Konduktív Pedagógiai Központ (KPK) igazgatójától. Az oklevelek átadása után a szenátusi teremben ünnepélyesen elhelyezték dr. Pető András portréját.

Az ünnepséget megnyitó Merkely Béla rektor felidézte, hogy a mostani jubilánsok 50 éve vehették át konduktori diplomájukat az akkor még Mozgássérültek Nevelőképző és Nevelőintézetétől. Az azóta eltelt idő alatt a képzés körülményeit és a diplomát adó intézmény nevét is többször módosították, majd az immár Pető András nevét viselő főiskola 2017-ben Pető András Karként csatlakozott a Semmelweis Egyetemhez – emlékeztetett a rektor.

Önök azonban ezekben a változó időkben, változó körülmények között is folytatták azt, amire felesküdtek. Ez a fél évszázad önmagában is tiszteletet követel – fogalmazott. – Egykori diplomájuk, és a ma önöknek átadott aranydiploma egyformán emberségről, odaadásról, bátorságról tanúskodik. Emberség kell ugyanis ahhoz, hogy a segítségre szorulóknak hitet és reményt adjunk. Odaadás, hogy a gyógyításra tegyük fel az életünket, bátorság, hogy olyan pályát válasszanak, amelyen akkoriban csak nagyon kevesen jártak Önök előtt – vélekedett.

Merkely Béla kiemelte, egy olyan speciális látásmódot és tudást sajátítottak el, alkalmaztak és adtak tovább, ami akkor még úttörőnek számított – mára pedig méltán vált világhírűvé, a magyar szellemi kincsek között is kimagasló értékké, igazi hungarikummá.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Önök alkotják a világszínvonalú konduktorképzés gerincét, erős alapot, amire a PAK a mai napig építhet, az Önök félévszázados pályája már önmagában bizonyítja a Pető-módszer hitelességét, sorsfordító hatását – szólt az aranydiplomásokhoz.

Tenk Miklósné Zsebe Andrea, a Pető András Kar dékánja beszédében kiemelte, hogy akik az 1968-1972 közötti képzési időszakban végeztek, már olyan komplex filozófiai, neveléstudományi, orvostudományi ismereteket is szerezhettek, amelyek birtokában a konduktív pedagógia módszer – és eszköztárát megérthették, alkalmazhatták, és közülük sokan vezetőként, oktatóként, gyakorlati szakemberként oktathatták. A dékán hangsúlyozta, hogy a felsőfokú konduktorképzés 57 éve töretlen, alapelveiben, a konduktív pedagógiai gyakorlat fókuszba helyezésében változatlan.

A 2017. évi egyetemi csatlakozásunk lehetővé tette, hogy identitásunkat megtartva, a módszer fenntartását és fejlődését biztosítsuk – fogalmazott, hozzátéve, hogy az egyetem olyan erős szakmai, gazdasági és kutatási potenciált biztosít számukra, amelynek felhasználásával az elmúlt öt évben megújultak épületeik, új oktatási és közösségi terek születtek. Olyan versenyképes, speciális pedagógusdiplomát tudunk adni, amely ennyi év eltelte után is képes a különleges nevelési szükségletű gyermekek köznevelési kihívásaira reagálni és a felnőtt rehabilitáció területén akár önállóan, akár csapatban bizonyítani – ismertette. Beszédében sorra vette azt is, hogy az elmúlt években milyen eredményeket értek el.

Az ünnepség a jubileumi díszoklevelek átadásával folytatódott, amit Merkely Béla, Zsebe Andrea és Feketéné Szabó Éva, a KPK igazgatója adott át az 1972-ben végzett 26 konduktornak.

Ezt követően a jubilánsok nevében Horváth Dezsőné professzor emerita mondott beszédet megköszönve a múlt ápolását. Az ünnepség zárásaként Márton Virág Csilla, a Medikus Zenekar oboásának előadását hallgathatták meg.

Ezután tartották a szenátusi teremben dr. Pető András portréjának avatóünnepségét, melyet Merkely Béla rektor nyitott meg.

Bővebb beszámolót az egyetem portálja közöl.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés

Könyveink