hirdetés
2022. július. 07., csütörtök - Appolónia.
hirdetés

Japán tudománydiplomáciai szemináriumot tartottak Budapesten

Csaknem 150 magyar és külföldi szakember vett részt a V4 országok és Japán kutatási és innovációs együttműködésének bemutatását célzó tudománydiplomáciai rendezvényen, amely a magyar V4 elnökség programjaként, hibrid formában valósult meg szerdán Budapesten.

A nemzetközi szemináriumot a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal (NKFIH), a budapesti japán nagykövetséggel, valamint a V4 partnerországok (Csehország, Lengyelország és Szlovákia) kutatás-fejlesztést finanszírozó ügynökségeivel együttműködve szervezte, közölte az MTI-vel a KKM Kulturális Diplomáciáért Felelős Helyettes Államtitkársága.

Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkára a rendezvényt megnyitó beszédében kiemelte, hogy a közép-európai régió országai és Japán között több évtizede kiváló a kapcsolat a tudományos együttműködés területén. A japán cégek jelentős hozzáadott értéket képviselnek a magyar gazdaságban.

A magyar V4 elnökség programjaként hibrid formában megvalósult nemzetközi szemináriumon az öt ország közösen támogatott és lehetséges együttműködési projektjeit mutatták be az alapkutatástól a technológiai innovációig. A szakmai program első szekciójában az előadók kiemelték a V4 országok és Japán autóipari stratégiáinak közös elemeit, különös tekintettel az önvezető technológia és a mesterséges intelligencia terén megvalósítható együttműködésre. A szeminárium második részében a V4 országok és Japán között 2015-ben elindult, közösen finanszírozott, jelenleg is eredményesen zajló anyagtudományi programokat mutatták be, köztük egy olyan sikertörténetet is, amelyben a Nobel-díjas japán Amano Hirosi professzor vett részt.

Szabó István, az NKFIH elnökhelyettese a rendezvényen felidézte, hogy 2021-ben második alkalommal hirdették meg a V4-Japán közös kutatás-fejlesztési programot, amelyben a magyar kutatók részvételét a hivatal 637 ezer eurós, megemelt keretösszeggel támogatja.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink