hirdetés
2022. november. 30., szerda - András.
hirdetés

Így jutna Románia majomhimlő elleni gyógyszerhez

Románia aktiválja az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát, hogy hozzájusson 150 majomhimlős páciens kezelésére elegendő gyógyszerhez, közölte a bukaresti kormány sajtóirodája.

Az erről szóló döntést az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) hozta meg arra hivatkozva, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) július 23-án a legmagasabb riasztási fokozatot elrendelve nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a majomhimlő miatt, az Európai Bizottság (EB) pedig arról tájékoztatta a tagországokat, hogy beszerzett tízezer majomhimlős beteg kezelésére elegendő antivirális gyógyszert, ezeket pedig a polgári védelmi mechanizmuson keresztül lehet igényelni.

Romániában június 13-án diagnosztizálták az első fertőzöttet, a bukaresti egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az országban eddig 40 ember kapta el a betegséget.

Szeptember közepén a tárca bejelentette, hogy Románia 5060 adag oltást kapott majomhimlő ellen az EB-től: ezeket a bukaresti, kolozsvári, jászvásári, temesvári és konstancai járványkórházaknak osztotta ki, hogy védettséget biztosítsanak a veszélyeztetetteknek.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés

Könyveink