2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hiányoznak a sztrájk jogszabályi feltételei

A kormány eddig is nyitott volt, ezután is nyitott minden a szociális dolgozókat érintő tárgyalásra, reagált a szociális ágazat sztrájkterveire az Emmi.

A sztrájk jogszabályi feltétele, hogy az érintett ágazatban biztosított legyen a még elégséges szolgáltatás. A március óta tartó szociális ágazati tárgyalásokon a szakszervezetek elégséges szolgáltatások mértékéről szóló javaslata elfogadhatatlan a kormány számára, mert azzal veszélyeztetik az ellátottak biztonságát – reagált közleményben az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) bejelentésére.

A szakszervezetek közül csak a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete ragaszkodik a sztrájkhoz. A sztrájk miatt a SZÁD és az MKKSZ bírósághoz fordult, azonban a Fővárosi Törvényszék 2019. október 24-én az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, és új eljárásra utasított.

A kormány továbbra is a párbeszéd híve, nyitott a szakmai egyezetésre.

Az elmúlt években számos lépés történt a szociális dolgozók anyagi és szakmai megbecsülésének javításáért. A szociális dolgozók bére 2010 óta 84%-kal emelkedett, az ágazati átlagbér bruttó 137 372 forint volt, jelenleg bruttó 252 183 forint. A minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésével járó többletkiadásokat továbbra is átvállalja a kormány az önkormányzati, egyházi és civil fenntartású szociális intézményektől, s a hozzájárulás 2020-tól beépül a támogatásba. Meggyőződésünk, hogy az ügyet továbbra sem a sztrájk és a politikai hangulatkeltés, hanem a párbeszéd szolgálja.

hirdetés

Könyveink