hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Házi kedvenc, mint az egészség záloga

Vizsgálattal bizonyították a háziállatok egészségmegőrzésre, betegségekből való felépülésre gyakorolt pozitív hatását. 

Társállatainkkal való kapcsolatunk pozitívan befolyásolja fizikai és mentális állapotunkat, életminőségünket. Akinek kisállata van, nagy eséllyel alacsonyabb a vérnyomása, koleszterinszintje, kevesebb kardiovaszkuláris kockázati tényezővel bír, jobban és hamarabb felgyógyul sebészeti beavatkozások után – hangzott el a Bayer Hungária szerdai kerekasztal-beszélgetésén a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény tanulsága szerint. Megfigyelték azt is, hogy az infarktuson átesett betegek közül azok élik túl nagyobb eséllyel az első évet, akik kisállatot gondoznak. A két- négy-, (néha több vagy kevesebb) lábú társ jelenléte csökkenti a stresszt, így általánosan erősíti az immunrendszerünket.

A házi kedvencek pozitív hatása olyan jelentős, hogy befolyással bír az egészségügyi rendszerekre is – mutat rá a HABRI (Human Animal Bond Research Institute) tanulmánya. Az Egyesült Államok évi 11,7 milliárd dollárnyi költségmegtakarítást köszönhet a kisállatoknak, hiszen a „gazdik” 60 százalékkal ritkábban járnak orvoshoz, mint az átlagember. Ausztráliában ugyanez a szám 5,8, Németországban 7,4 milliárd dollár. Magyarország ugyan nem szerepelt a vizsgálatban, de kétségtelen, hogy a hazai állatbarátok is sok-sok pénzt spórolnak, hiszen nálunk kétmillió macska, és ugyanennyi kutya él.

Az utóbbi évek terápiás eredményei miatt kevésbé félünk a szívinfarktustól, szívrohamtól, trombózistól; a legrettegettebb betegség jelenleg a stroke – mutatott rá az a kutatás, amelyben idén a Bayer Hungária az Inspira kutatócéggel közösen feltérképezte a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkezők jellegzetes attitűdjeit. Ugyanakkor azt is találták, hogy hajlamosak vagyunk hárításra; csak akkor teszünk lépéseket, ha már a tünetek jelentkeznek, vagy a meglévő panaszunk súlyosbodik. Márpedig érdemes lenne mielőbb elkezdeni az életmódváltást, hiszen a legfélelmetesebb betegségek is megelőzhetők így. A mozgás és az egészséges étrend bevezetése mellett a prevenció része lehet háziállatok tartása is. „Ez persze nem azt jelenti, hogy holnap a vérnyomáscsökkentő gyógyszer mellé az orvos egy kismacska beszerzését is felírhatja receptre, de tény, hogy az egészséges életmód fenntartásában óriási szerepük lehet nekik is. Erre nagy szükségünk is van, hiszen ma már a halálozások több mint ötven százaléka köthető szív-érrendszeri betegségekhez, a nők veszélyeztetettsége is emelkedik” – mondta dr. Faragó Katalin, a Bayer Hungária orvos igazgatója.

„Sokszor tapasztaljuk, hogy a beteget az életmódváltásra a legnehezebb rávenni” – mondta el dr. Masszi Gabriella belgyógyász a kerekasztal-beszélgetésen. „Ebben segít nekünk áttételesen egy háziállat, akit a gazdája „kénytelen” sétáltatni, így a napi mozgás máris megvan. Már heti ötször harminc perc mozgás sokat számít a megelőzésben, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a túlsúly leküzdésében. Emellett sok-sok kedvező lelki hatással is számolhatunk.” „Fontos, hogy ne csak megvegyük a kisállatot, de kérjük ki a szakember tanácsát is arról, milyen preventív intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a kutya vagy macska valóban társ legyen, és az életminőségünkhöz is hozzá tudjon tenni” – tanácsolta dr. Aladics Balázs, a Bayer Hungária állategészségügyi részlegének vezetője.

„Szinte bármilyen állat, még egy társállatként tartott kígyó is pozitív hatással lehet ránk a szoros kapcsolatnak és intenzív kommunikációnak köszönhetően” – mondja dr. Sátori Ágnes állatorvos. „Állataink elvárások nélkül szeretik a gazdájukat. Az empátia, amit segítségükkel megtanulunk, az emberekkel való kapcsolatunkban is működik. Ám ez csak akkor igaz, ha „hagyjuk őket gyógyítani”, nem terheljük aránytalanul, hanem egészséges, boldog életet élhetnek mellettünk.”

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés