2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Hans Kluge lesz Jakab Zsuzsanna utóda

A 444.hu szerint Hans Klugét jelölik az ENSZ Egészésgügyi Világszervezete, a WHO európai regionális igazgatói posztjára, aki Jakab Zsuzsannát váltja.

Hans Klugét jelölik az ENSZ Egészésgügyi Világszervezete, a WHO európai regionális igazgatói posztjára –, jelentették be a 444.hu szerint kedden Koppenhágában, a szervezet regionális vezetői értekezletén. Bár hivatalosan majd csak januárban nevezik ki, de ezzel biztossá vált, hogy ő lesz Jakab Zsuzsanna utódja. Jakab márciusig volt a WHO európai regionális igazgatója, azóta a világszervezet főigazgató-helyettese.

Kluge 24 éve dolgozik a közegészségügyben. Karrierjét háziorvosként kezdte Belgiumban, majd az Orvosok Határok Nélkül (MSF) tagjaként Libériában és Szomáliában dolgozott. Kluge a jelölését követő beszédében azt ígérte, hogy munkája során az európai tagállamok kormányaitól kapott visszajelzésekre fókuszálva kíván tevékenykedni, melyekről a jelölésért folytatott kampánya során tájékoztatták.

Megkezdődött az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Bizottsága 69. ülésszaka

A WHO európai regionális bizottsága éves találkozójáról az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben számolt be. Ebben azt írják, a magyar delegációt az eseményen Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára vezeti.

A magas szintű delegációk részvételével zajló esemény a WHO védnöke, Mária dán koronahercegnő; a WHO főigazgatója, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, illetve dr. Jakab Zsuzsanna leköszönő regionális igazgató beszédével kezdődött, akik az Egészségügyi Világszervezet, illetve az Európai Régió eredményeit méltatták.

Horváth Ildikó a plenáris vitában kitért az Egészségügyi Világszervezet tevékenységére, a hazánkkal ápolt kiváló szakmai együttműködésre, amelynek jegyében 2018-2019-ben is számos sikeres közös rendezvényre került sor. Kiemelt fontosságúnak nevezte a WHO által elismert magyar kezdeményezést, a 2019 júniusában Budapesten megrendezett közép- és kelet európai regionális miniszteri onkológiai együttműködési és partnerségi konferenciát, illetve az ott megalapított Onkológiai Akadémiát.

Az államtitkár ismertette továbbá a legfontosabb magyar népegészségügyi célú intézkedéseket, mint a mindennapi testnevelés bevezetése, a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, a közétkeztetés egészségesebbé tétele, a transzzsírsavak felhasználásának korlátozása, melyek közül több bekerült a WHO jó tagállami gyakorlatainak gyűjteményébe, továbbá elismerését és köszönetét fejezte ki a leköszönő regionális igazgatónak az elmúlt 10 évben végzett tevékenységért.

Az államtitkár Tedros Adhanom Ghebreyesus főigazgatóval a WHO és Magyarország közötti jövőbeni együttműködési lehetőségekről egyeztetve felajánlotta a népegészségügyi, illetve a vakcináció terén szerzett magyar jó gyakorlatok, továbbá a regionális onkológiai együttműködés tapasztalatainak megosztását.

hirdetés

Könyveink