2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Futóversennyel, faültetéssel és fáklyás sétákkal ünneplik a szervdonáció és transzplantáció világnapját

Október 9-e a szervdonáció és transzplantáció európai és világnapja. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) arra kér mindenkit, hogy e napot minél több mozgással és esti gyertyagyújtással ünnepelje velük. Délelőtt a szervátültetettek és orvosaik közösen indulnak a SPAR Budapest Maraton Fesztivál futóversenyen. Az MSZSZ a tagegyesületekkel karöltve az ország számos pontján tart szabadtéri rendezvényeket, fáklyás felvonulásokat.

Magyarországon 2007 óta emlékeznek meg a donáció és transzplantáció világnapjáról. Az MSZSZ kezdeményezésének egyik fő célja, hogy felhívja a figyelmet a szervadományozás és az ezzel kapcsolatos tájékoztatás fontosságára.

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy életét csak szervátültetéssel lehet megmenteni, vagy előállhat az a tragikus helyzet, hogy hozzátartozóján már nem tudnak az orvosok segíteni, de szervei még életképesek. Egyetlen donor akár hat ember életét is megmentheti. Berente Judit, az MSZSZ elnöke kifejtette, hogy a rendezvény lehetőséget nyújt a szervátültetett embereknek, hogy hálájukat és tiszteletüket fejezzék ki a szervdonoroknak és családtagjaiknak, valamint szolidaritásukat a szervátültetésre váró betegek és családtagjaik iránt. E nap alkalmat teremt arra is, hogy a szervátültetettek kinyilvánítsák köszönetüket a szervátültetés lehetőségét megteremtő donorjelentő intenzív osztályok dolgozóinak, valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.

Dr. Grózli Csaba, az MSZSZ stratégiai és orvos igazgatója azt hangsúlyozta, hogy egészségünk alapja a rendszeres mozgás. „Erről szól a Millió lépés az életért (www.milliolepes.hu) kihívásunk is, amelyben bárki részt vehet. Ehhez szolgáltatnak jó példát délelőtt a SPAR Budapest Maraton Fesztivál váltóversenyén, délután pedig a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamán induló szervátültetettek és orvosaik vegyes csapatai.”

Az eseményeken ott lesz Berente Judit MSZSZ-elnök, maga is veseátültetett, 2020. év parasportolója; dr. Hartyánszky István transzplantációs szívsebész, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke; dr. Rokszin Richárd transzplantációs sebész, ironman, az RTL-es konyhafőnök sztárja, az év Covid-orvosa; Szekér Gergő énekes; Szilágyi Péter triatlonversenyző és Török Dániel, az 500 m-en valaha részt vett legfiatalabb veseátültetett gyermek. Együtt fut a V4 futamot négyes váltóban teljesítő Ekler Luca paralimpiai, világ- és Európa-bajnok paraatléta; Pap Bianka paralimpiai, világ- és Európa-bajnok paraúszó, Gyurkó Alexandra világ- és Európa-bajnok májtranszplantált úszó és dr. Grózli Csaba. Az MSZSZ sátránál találkozni lehet a szív- és veseátültető sebészekkel, valamint a szervátültetett sportolókkal is.

„A XII. kerületi Gesztenyés-kertben 13:00 órakor, a futóversenyekkel párhuzamosan, ismét TranszPlatánt ültetünk, így lesz évről évre egyre nagyobb a "TranszPark", az ÉLET Parkja” – mondta el dr. Grózli Csaba. Debrecenben, Egerben, Kiskunfélegyházán, Nagykovácsiban, Nyírbogáton, Sümegen, Szolnokon, Szegeden, Tatabányán 18.30-kor fáklyagyújtás lesz. Budapesten a Hősök tere zöld megvilágítást kap, ide 19:00-kor indul a fáklyás menet a Vajdahunyad vártól.

(forrás: KNK PR&Média)
hirdetés

Könyveink