2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kitekintő

Franciaország nem tekinti többé elmezavarnak a transzszexualitást

Franciaországban nem tekintik többé mentális betegségnek a transzszexualitást; egy új rendelet a világon elsőként törölte a pszichiátriai betegségtípusok listájáról azt a tudatállapotot, amely miatt valaki szabadulni akar a születés szerinti nemétől, és férfiból nővé, vagy nőből férfivá szeretne válni.
Az egészségügyi minisztérium hivatalosan szerdán közzétett rendelete törli „a nemi azonosságtudattal kapcsolatos zavarokat” a társadalombiztosítási törvény egyik cikkéből, amely az „idült pszichiátrai bántalmakra” vonatkozik.
 
A transzszexualitás eddigi meghatározása az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) besorolásából következett.
 
Roselyne Bachelot-Narquin francia egészségügyi miniszter még 2009. május 16-án, a homofóbia és transzfóbia – azaz a homoszexuálisok és transzneműek hátrányos megkülönböztetése – elleni harc világnapja előtt bejelentette, hogy Franciaországban nem fogják többé pszichiátriai betegségnek tekinteni a transzszexualitást.
 
A világnap alkalmából a világ számos politikai és tudományos személyisége írt alá közös nyilatkozatot, felszólítva a médián keresztül a WHO-t, hogy „ne kezelje többé mentális betegekként a transzszexuálisokat”.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink