2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Félárbócra eresztik a nemzeti zászlókat az olaszok

Az eddigi legtöbbel, 969-cel emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában. Nemzetközi hírösszefoglalónk.

Az eddigi legtöbbel, 969-cel emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és így 9134-re nőtt a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma, közölte péntek esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az igazolt fertőzöttek száma 4401 volt az utóbbi egy nap alatt. A számok folyamatosan ingadoznak: szombattól enyhe, de fokozatos csökkenés volt megfigyelhető, majd újabb emelkedés. Az adatok ingadozásához hozzájárulnak a nem egyenletesen növekvő számban végzett vírustesztek is.  

Az "új" elhunytak száma csütörtökön 712 volt a többször javított végleges számítások szerint. A gyógyultak száma az egy nappal ezelőtti majdnem ezerhez képest most 589-cel emelkedett, így a gyógyultak teljes száma elérte a 10 950-t. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte 89 498-t. Az olasz Közegészségügyi Hivatal (Iss) mérései szerint a járványgörbe már napok óta süllyedésnek indult, de az ország különböző részein más és más fázisban van a fertőzés terjedése.        

A polgári védelem tájékoztatóját korábban tartották meg Ferenc pápának a Vatikánban este hat órakor kezdődő imája miatt, amelyet az egyházfő a járvány halottaiért, betegeiért és az őket ápolókért is mondott. Az adatokat ez alkalommal Domenico Arcuri kormánybiztos mondta el, aki az olaszországi intenzív osztályok ellátásáért felelős. A számok folytonos változásával kapcsolatban Arcuri hangoztatta, hogy a nyugati államok számára "precedens nélküli pandémiáról" van szó. A kormánybiztos nagyon nehéznek nevezte a szájmaszkok, orvosi felszerelés és gépek beszerzését, amelyekért  szerinte "világméretű háború" folyik az országok között.

Már negyvennégyre emelkedett a munkájuk közben az új koronavírus-fertőzés miatt meghalt olasz orvosok száma, és 6414 egészségügyi dolgozó betegedett meg. Március 31-én a gyász jeleként félárbócra eresztik a nemzeti zászlókat az egész országban.

*

Edouard Philippe francia miniszterelnök szerint a koronavírus-járvány "nagyon szélsőséges hulláma várható" Franciaországban, és "a helyzet nehéz lesz a következő napokban". "Tartós krízisre készülünk, egy olyan egészségügyi helyzetben, amely nem fog hamar javulni. Muszáj kitartani", fogalmazott a kormányfő pénteken a kabinettel tartott videókonferenciáján. Edouard Philippe a kormányülést követően azt is bejelentette, hogy a kormányzat legalább április 15-ig meghosszabbítja a március 17-én életbe léptetett kijárási korlátozásokat, amelyek kedden érnének véget. Hozzátette, hogy amennyiben az egészségügyi helyzet megkívánja, további hosszabbítás is lehetséges. A kormány mellett működő tudományos tanács szerint legalább április végéig szükség lesz a lakosság mozgásának korlátozására.

Gilles Pialoux, a párizsi Tenon kórház járványügyi osztályának vezetője úgy becsülte, hogy a járvány tetőzése április 5. és 14. között várható, és ekkor kétezren lesznek a párizsi intenzív osztályokon. Jelenleg mintegy 1500 súlyos beteget ápolnak a francia fővárosban. "Nekünk húsz intenzív ágyunk van, amelyek gyorsan beteltek, szétfeszítettük az intenzív osztályok falait, és megszerveztük, hogy 42 ágyunk legyen. Ez a maximum, és a hétvégén be fogunk telni", mondta a főorvos a France Info hírrádióban.

Franciaországban 24 óra alatt 299-cel 1995-ra emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban elhunyt áldozatainak a száma - közölte péntek este Jérome Salomon, az egészségügyi minisztérium járványügyi igazgatója. Az áldozatok között egy 16 éves lány is van.

*

A pénteken ismertetett adatok szerint egy nap alatt 185-tel emelkedett az új típusú koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának vezetője elmondta: a szolgálat több mint 30 ezer ággyal bővíti a kórházi ellátó kapacitást.

Az NHS nyilvántartása alapján eddig 769-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésben. Az előző napi 11 658-ról 14 579-re emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták a Covid-19 betegséget okozó új koronavírust. Köztük van Boris Johnson miniszterelnök és a Matt Hancock egészségügyi miniszter. Mindketten pénteken jelentették be, hogy a betegség enyhe tüneteit észlelték magukon, és az ezután elvégzett koronavírustesztjük egyaránt pozitív lett.

*

Németországban átlépte a 45 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint péntek délelőtt 47 278 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 9955-tel - 26,6 százalékkal - több azt egy nappal korábbi 37 323-nál. A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 206-ról 281-re emelkedett.

Hollandiában péntekre virradóra több mint ezerrel emelkedett az igazolt fertőzöttek, és 24 óra leforgása alatt 78-cal a halottak száma. Az országban összesen 7431 fertőzöttet tartanak nyilván, 434-an haltak meg a koronavírus okozta betegségben.

Luxemburgban péntek reggelre a új fertőzések száma százzal kevesebb volt, mint az előző nap, így a több mint félmillió lakosú országban 1453 fertőzött van. A halálos áldozatok száma öt nap után nyolcról kilencre növekedett. A nagyhercegségben egy hét alatt négyszeresére nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Belgiumban a pénteki adatok 1040 további ember kapta el a vírust, így az összes igazolt fertőzött száma az országban 7284-re emelkedett. További 69 haláleset is történt 24 óra leforgása alatt, a halálozások száma így összesen 289.  A belga kormány péntek este úgy döntött, hogy két héttel, április 18-ig meghosszabbítja a korlátozó intézkedéseket az országban.

*

Spanyolországban más országokhoz képest magas a koronavírussal diagnosztizált egészségügyi dolgozók száma, akik közül eddig több mint 9400-en fertőződtek meg, közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján pénteken.  A járványügyi szakember úgy fogalmazott, hogy "komoly aggodalomra ad okot" a szakszemélyzet megfertőződése, akiknek aránya 14,7 százalék az összes kimutatott esethez képest.  Tájékoztatása szerint a dél-európai országban eddig 64 ezer fertőzést szűrtek ki, egyetlen nap alatt 7800 újat igazoltak a vizsgálatok.

*

Meredeken nőtt az új típusú koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma Törökországban pénteken. Recep Tayyip Erdogan török elnök a késő esti órákban egyebek mellett bejelentette, hogy országa felfüggesztett minden külföldi légijáratot. Ankarai sajtótájékoztatóján Fahrettin Koca egészségügy-miniszter azt közölte, hogy egy nap alatt 3629-ről 5698-ra nőtt a bizonyítottan fertőzöttek, 75-ről 92-re pedig a halottak száma.

*

Az Egyesült Államokban a Johns Hopkins egyetem és kórház péntek délutáni adatai szerint már több mint 100 ezer az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma, Donald Trump amerikai elnök pénteken 100 ezer lélegeztetőgépet ígért az elkövetkező 100 napra.

*

Oroszországban egy nap alatt 196-tal, összesen 1036-ra nőtt péntekre az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) igazoltan fertőzöttek száma.  A hivatalos adatok szerint a halottak száma 3, a gyógyultaké 45. A vírus okozta Covid-19 járvány 85 orosz régióból immár 58-ban ütötte fel a fejét.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés