2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Fél év haladékot kapnak a spanyol dohányosok

Csak 2011 elején vezetik be Spanyolországban a dohányzást tiltó törvény szigorítását. Bár a tervek szerint már idén életbe lépett volna a 2006-ban elfogadott törvény módosítása, Trinidad Jimenez egészségügyi miniszter bejelentette, hogy mivel a módosításokat csak júniusban terjesztik elő a teljes füsttilalom bevezetése jövőre reális.

A tervezet szerint nem csak éttermekben, kávézókban és bárokban, de a metrón és a munkahelyeken is tilos lesz a dohányzás. A szigorú szabályozási tervek megosztják a spanyolokat: 44,2 százalék ellenzi, míg 47,4 százalék támogatja azt. A szálloda- és vendéglátóipar képviselői a várható bevételkieséssel próbálnak érvelni. Számításaik szerint az éttermekben 7, míg a bárokban és kávézókban 10-15 százalék forgalom-visszaesésre lehet számítani.

Az egészségügyi miniszter azonban egy másik, már létező adatara hivatkozva áll ki a javaslat mellett: „a dohányzás következtében 161 ember hal meg naponta”.

A dohányipart szigorítaná a WHO legújabb javaslata is, melynek célja a dohánytermékek gyártásában használt adalékok betiltása. A dohányzás-korlátozási közgyűlés legújabb irányelv csomagján a Dohánytermesztők Nemzetközi Szövetsége, az ITGA (International Tobacco Growers’ Association) felháborodott. Közleményt adott ki, melyben kifejti: "A javaslatokat olyan, főként tehetős országokban élő bürokraták tették, akiknek fogalmuk sincs a dohánytermesztésről. Elképzeléseik a világszerte dohánytermesztéssel foglalkozó milliók megélhetési forrását számolnák fel"

(forrás: Reuters, MTI)
hirdetés

Könyveink