2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Erősíteni kell az innovációs együttműködéseket!

Az innovációs együttműködések erősítését és a kutatási-fejlesztési támogatások testre szabását szorgalmazta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Bécsben, az uniós kutatási miniszterek keddi informális találkozóján.

Az ITM közleménye szerint a Horizont Európa című bizottsági javaslatcsomagról szóló egyeztetésen György László sürgette a kutatási-fejlesztési és innovációs kapacitások összehangolását, hogy Magyarország minél több EU-s forráshoz jusson és fölkészülhessen a folyamatosan változó technológiai környezet kihívásaira.

A munkahelyek megőrzését szolgálhatja, hogy a 2021-ben kezdődő uniós költségvetési ciklus egyik nagy nyertese az innováció lehet, tette hozzá. A biztos munkahelyekhez és a növekvő bérekhez tanuló, kreatív magyarok és tanuló, innovatív vállalkozások jelentik a kulcsot, fejtette ki. Az államtitkár egyúttal bemutatta a Felsőoktatási és ipari együttműködési központok (Fiek) programot mint bevált magyar innovációs gyakorlatot, amely az ipar és a vállalkozások igényeit köti össze az egyetemek és kutatóintézmények tudásával.

A minisztérium közölte, hogy a bizottsági elképzelések a magyar álláspont szerint megőrzik az előző keretprogramok eredményes elemeit és bővítik a közösség innovációs teljesítményét. Hozzátették, hogy az innovatív projekteket finanszírozó Európai Innovációs Tanácsnak (EIC) követnie kell a gyorsan változó piaci folyamatokat, illetve a szervezet és a budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) között strukturált együttműködést kell kialakítani. A 94,1 milliárd eurós összköltségvetésű Horizont Európa erősíti a nemzetközi együttműködést, hatásalapú kapcsolatot épít ki a tagállamokkal és ipari szereplőkkel, egységesebb és egyszerűbb működési modelleket alakít ki.

Az osztrák uniós elnökség a közlemény szerint 2018 végére szeretne egyetértésre jutni a programjavaslatról.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink