hirdetés
2023. január. 29., vasárnap - Adél.
hirdetés

Emelkedik a diagnosztizálatlan HIV-fertőzöttek száma Európában

Emelkedik a nem diagnosztizált HIV-fertőzöttek száma Európában – áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legújabb közös jelentésében, amit a Telex idéz.

A legújabb adatok szerint „legalább 2018 óta egészen 2021 végéig több ember fertőződött meg HIV-vel Európában, mint amennyit hivatalosan diagnosztizáltak” – fogalmazott a WHO európai regionális irodája a december 1-jei AIDS-világnap alkalmából kiadott közleményében. A WHO európai régiójához több mint 50 ország tartozik, beleértve Oroszországot, Ukrajnát és Törökországot is.

Ezzel szemben az Európai Gazdasági Térségben (EGT), amely az EU-tagállamokon kívül Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát is magába foglalja, a jelentés szerint valamivel több hivatalos HIV-pozitív diagnózist regisztráltak az elmúlt évtizedben, mint amennyi fertőzést. Ebből arra következtetnek, hogy az EGT-országokban csökkent a nem diagnosztizált esetek száma – írja az MTI nyomán a lap. Ugyanakkor a jelentés szerint a HIV-pozitív esetek mintegy 12,5 százalékát még mindig nem diagnosztizálták az EGT-ben.

„Mindannyiunkat mély aggodalommal kellene, hogy eltöltsön a HIV tesztelésével, kezelésével és az ápolással kapcsolatos adatsor” – mutatott rá Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója. „A HIV-vel kapcsolatban tovább élő, széles körű társadalmi előítélet és megbélyegzés az akadálya annak, hogy az emberek tesztelésre járjanak, ami egyre inkább megnehezíti a célunk elérését, hogy 2030-ra teljes mértékben megszüntessük és eltöröljük az AIDS-t” – magyarázta Kluge.

A WHO arra is felhívta a figyelmet, hogy a HIV-teszteket sokkal inkább hozzáférhetővé kellene tenni. „Szorosabb együttműködésre lenne szükség ahhoz, hogy senki ne féljen a teszteléstől, és ne érezzenek sem szégyent, sem kétségbeesést, sem társadalmi és közösségi elszigetelődést” – fogalmazott a WHO európai regionális igazgatója. Andrea Ammon, az ECDC főigazgatója azt is hozzáfűzte, hogy akinél túl későn diagnosztizálják a fertőzést, „nagyobb eséllyel lesz súlyos beteg vagy halhat meg”. Ammon a közegészségügyi kockázatot is kiemelte: „Azok a HIV-fertőzöttek, akik nem kapnak megfelelő kezelést, öntudatlanul is megfertőzhetik szexuális partnerüket a vírussal”.

 

 

(forrás: MTI / telex.hu)

cimkék

hirdetés
hirdetés

Könyveink