2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Elvégezték a rekonstrukciós műtétet a bangladesi ikrek egyikén

Végrehajtották a koponya-helyreállító műtétet Rabeyán, a szétválasztott sziámi ikerlányok egyikén a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai kedden Bangladesben.

Az alapítvány azt közölte az MTI-vel, hogy a nyár óta halasztott műtétet Csókay András, az Operation Freedom idegsebészcsapatának vezetője, Pataki Gergely a plasztikai sebészek és az Operation Freedom műtétsorozat vezetője és Csapody Marcell, az aneszteziológusok vezetője irányította és végezte. A család és a gyermekek állapotának felméréséért, jövőjük további megszervezéséért és a kinti orvosokkal történő konzultációért pedig Császár Zsuzsanna gyermekklinikai szakpszichológus is felel.

A kislány állapota stabil, de szövődmények lehetségesek. A Rabeya a műtét előtt aktív volt sokat tanult, beszélt és játszott. A végső szétválasztó műtétet követő 33. napon agyvérzésen átesett Rukayának, az ikerpár másik tagjának az állapota a magyar vezetéssel történő rehabilitációnak köszönhetően a vártnál jobb. A kislány egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, alkalmanként a környezet eseményeire megfelelő érzelmi válaszokkal reagál, mosolyog, de beszélni nem tud. Az ikreknek a következő években kisebb plasztikai sebészeti műtétekre, hegkezelésre lehet még szükségük, ezeket Dakkában Pataki Gergely vezetésével fog végezni az alapítvány.

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű Operation Freedom műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóérszakasz szétválasztása jelentette Hudák István vezetésével, 2018-ban Dakkában. A második, plasztikai sebészeti fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Pataki Gergely vezetésével. Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt, Csókay András vezetésével.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink