hirdetés
hirdetés
2020. július. 08., szerda - Ellák.
hirdetés

Elköszön egy legendától a Sportkórház

Elhunyt dr. Kausz István olimpiai és világbajnok párbajtőrvívó, öttusázó, orvos – tájékoztatta a család nevében a 88 éves sportember halálról a Magyar Olimpiai Bizottságot unokaöccse, az OSEI főorvosa, dr. Tállay András PhD.

hirdetés

1959-ben tagja volt a fegyvernem első magyar világbajnoki aranyérmét nyerő, Bárány Árpád, Gábor Tamás, Kausz István, Marosi József, Sákovics József összeállítású párbajtőrcsapatnak. Legjobb egyéni eredményét 1962-ben érte el, amikor a Buenos Aires-i világbajnokságon aranyérmet nyert.

Részt vett az 1960. évi római és az 1964. évi tokiói olimpián. 1964-ben a Bárány Árpád, Gábor Tamás, Kausz István, Kulcsár Győző, Nemere Zoltán összeállítású magyar párbajtőrcsapat tagjaként olimpiai bajnoki címet szerzett. Az aktív sportolástól 1970-ben vonult vissza.

1957-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetemen orvosi diplomát szerzett, és a budapesti Szent Rókus Kórház orvosa, később sebész főorvosa lett. 1966-tól a KSI sportorvosa volt. 1976-tól az orvostudományok kandidátusa. 1979-től a Flór Ferenc Kórház sebész főorvosa, majd igazgató-helyettese, 1993-tól a Szent Rókus Kórház osztályvezető főorvosa, majd igazgatóhelyettese. Visszavonulása után a magyar úszóválogatott vezető sportorvosa lett. Orvosként 1988-2008. között hat nyári olimpián segítette a versenyzőket az egészségügyi team tagjaként – közli a Sportkórház - Országos Sportegészségügyi Intézet Facebook oldala.

(forrás: Facebook)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink