hirdetés
hirdetés
2020. május. 25., hétfő - Orbán.
hirdetés

Elkészült Magyarország boldogságtérképe

A nemrégiben bemutatott boldogságtérképről kiderül, hogy a nők boldogabbak a férfiaknál, és az is, hogy Tatabányán a legelégedettebbek az emberek, közli a Pesti Riport.

hirdetés

Az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja és a Jobb Veled a Világ Alapítvány együttműködésében készített kutatás megmutatja, hogy hazánk különböző részein mennyire elégedettek a lakók, és milyen összefüggés van a jóllét és az életkor, a családi állapot vagy éppen az iskolázottság között.

 

Minél kisebb egy település, annál derűsebben látják a világot a lakói. A magyaroknak egyébként a 12,3 százaléka sorolható azok közé, akik a „mentális egészség csúcsán” vannak, részletezte Oláh Attila, az ELTE Pozitív Pszichológiai Laboratóriumának vezetője, kiemelve, hogy a párkapcsolatban élőknek is több öröm jut az életben. Mint fogalmazott: minél több gyerek van egy családban, annál elégedettebbek vagyunk.

Az egyedülálló összeállításhoz több mint hét és fél ezer 17 és 88 év közötti nőt és férfit kérdeztek meg arról, hogy mennyire érzik kielégítőnek az életüket. A kutatás kiterjedt az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és a spirituális jóllét, valamint a mentális egészség megállapítására is. A 2018-ban megkérdezettek minden régióban boldogabbnak mondták magukat, mint a 2017-es mintában szereplők. A boldogságszint emelkedése a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön a legmarkánsabb, míg Közép-Magyarországon a legkisebb mértékű: a magyar lakossági átlag alá került.

- Összességében elmondható, hogy a gyengébbik nem, a kistelepüléseken élők, a 30-50 közöttiek, a családos és diplomás nyugat-magyarországiak a legboldogabbak. Ők azok, akik hatékonyan kezelik a stresszhelyzeteket, és az átlagosnál jobb képességekkel rendelkeznek a boldogságteremtés és annak fenntartása terén. Nem így Észak-Magyarországon, ahol Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye is az utolsó helyeket foglalja el az elégedettségi indexen. A felmérés szerint főképp a gyermektelen, 50 év feletti, egyedül élő vagy alacsony iskolázottságú emberek nincsenek kibékülve az életükkel, közli a lap.

(forrás: Pesti Riport)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink