2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

A BioNTech heteken belül engedélyezteti az 5-11 éves korcsoportnak fejlesztett vakcinát

Eljárás indult a korábbi francia egészségügyi miniszter ellen

Mások élete veszélyeztetésének gyanújával eljárás indult a korábbi francia egészségügyi miniszter ellen. Nemzetközi kitekintés.

Mások élete veszélyeztetésének gyanújával eljárás indult pénteken Agnes Buzyn korábbi francia egészségügyi miniszter ellen a koronavírus-járvány franciaországi kezelése miatt folyó eljárás keretében. A kormánypárti politikust, aki tavaly februárig irányította az egészségügyi tárcát, pénteken kilenc órán át hallgatta meg a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó, 1999-ben létrehozott francia köztársasági bíróság (CJR).

Ő az első francia döntéshozó, akit megvádoltak a járványkezelés miatt.  Az eddig 115 ezer áldozatot követelő pandémia kezdetén hivatalban lévő kormány ellen eredetileg kilencven panasz érkezett arra a jogszabályra hivatkozva, amely szerint két év szabadságvesztéssel és 30 ezer eurós (10,5 millió forintos) pénzbüntetéssel sújtható az a kormánytag, aki szándékosan elmulasztja meghozni az emberek biztonságára veszélyt jelentő eseményekkel szemben a megfelelő intézkedéseket. A kilencvenből 53-at vizsgált meg a CJR, és kilencet talált befogadhatónak. Ezek alapján tavaly július 7-én indította meg az előzetes vizsgálatot Édouard Philippe korábbi miniszterelnök, Agnes Buzyn volt egészségügyi miniszter és utóda, Olivier Véran ellen. Utóbbi jelenleg is az egészségügyi tárcát vezeti. Közülük egyelőre csak Agnes Buzyn kapott idézést.

Buzyn tavaly február közepén azért lépett ki a kormányból, mert ő lett a kormánypárt polgármesterjelöltje Párizsban a márciusi önkormányzati választásokon, ahol alulmaradt a szocialista városvezetővel, Anne Hidalgóval szemben. A volt miniszter óriási felháborodást váltott ki, amikor később úgy nyilatkozott: a tárcától való távozásakor "tudta, hogy a cunami előttünk áll", miközben januárban miniszterként nyilvánosan még azt állította, hogy a koronavírus elterjedésének kockázata a lakosság körében nagyon csekély, bár hozzátette, hogy ez még változhat.

A nemzetgyűlés vizsgálóbizottsága előtt 2020 júniusában Buzyn elmondta: január 11-én írásban jelezte a miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek is, hogy a koronavírus "potenciális veszélyt" rejt magában.   Francois Molins, a semmítőszék főügyésze szerdán közölte, hogy az eljárás megindítása óta 14 500 további panasz érkezett a CJR-hez a kormányzati válságkezelés ügyében.

*

Romániában étkezési utalványokkal próbálják a koronavírus elleni oltás felételére ösztönözni a többségében még mindig beoltatlan lakosságot, ennek részleteiről pénteken írt alá miniszteri rendeletet Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter.  Romániában azok jogosultak az öt, egyenként 20 lej (1420 forint) értékű étkezési utalványra, akik augusztus 31-e (az étkezési utalványokat bevezető sürgősségi kormányrendelet hatályba lépése) után kapták meg a vakcina második vagy az egydózisú Johnson&Johnson oltás egyetlen adagját. Az étkezési utalványokat legkésőbb két hónappal az utolsó oltás után annál az oltópontnál vagy orvosi rendelőnél lehet átvenni, ahol az illetőt immunizálták. Az utalványok nyomtatása azonban még csak most kezdődik. Az egészségügyi tárca pénteki közleménye szerint kiosztásuk várhatóan októbertől válik lehetővé.

A 19,3 millió lakosú Romániában eddig 5,3 millió ember, a beoltható 12 év feletti lakosság 31,3 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást. Az oltási hajlandóság május végétől az addigi negyedére esett vissza, nyár elején pedig - amikor még az utazási előnyöknek is lehetett bizonyos motivációs hatásuk - az oltakozás üteme napi tízezer új beoltott körül stabilizálódott. Augusztus közepétől azonban tovább csökkent Romániában az oltási hajlandóság: most már a napi 5800 új beoltott számít átlagosnak.

Közben a járvány negyedik hulláma minden korábbinál gyorsabban emelkedő fertőzési mutatókat produkál Romániában. Míg múlt héten a napi 1500 új eset számított kiugróan magas számnak, ezen a héten már kétezernél több fertőzést diagnosztizáltak naponta, pénteken pedig az új esetek száma a 2500-at is túllépte, ami 85 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.  A napi jelentésben 41 újabb haláleset szerepel, ami több mint másfélszerese a kéthetes mozgóátlagnak. A kórházakban csaknem 4300 koronavírusos fertőzöttet kezelnek, számuk két hét alatt több mint duplájára emelkedett. Hasonló arányban nőtt a súlyos esetek száma: immár 543 fertőzöttet ápolnak intenzív terápián.

A Washingtoni Tudományegyetem Egészségügyi Mérési és Értékeli Intézete (IHME) az eddigi adatok alapján azt valószínűsíti, hogy Romániában október negyedike körül érheti el csúcspontját a járvány negyedik hulláma, az elhalálozások száma pedig az október 26-27-i tetőzéskor napi 300 (a pesszimista forgatókönyv szerint napi 550) körül tetőzhet. A bukaresti médiában idézett IHME-becslés szerint az október elejére várt csúcsponton naponta mintegy 60 ezer ember fertőződhet meg Romániában, de várhatóan ezeknek csak töredéke - napi tízezernél kevesebb - kerül majd be a hivatalos statisztikába.

*

Ausztria legkeletibb tartományában, a Magyarországgal is határos Burgenlandban Covid-lottóval motiválják azokat, akiket még nem oltottak be a koronavírus ellen, hogy minél előbb elérjék a 80 százalékos átoltottságot, jelentette be Hans Peter Doskozil, a tartomány vezetője pénteken. A Covid-lottón bárki részt vehet, akinek az állandó lakhelye a tartományban van és korábban már beolttatta magát vagy ha még nem tette, egy hónapon belül felveszi legalább a vakcina első adagját és regisztrál a nyereményjátékra.

A 77 százalékos átoltottságnál tartó Burgenland célja a 80 százalék elérése. Az összesen ezer díjat - köztük autókat és elektromos kerékpárokat - csak akkor sorsolják ki, ha a kitűzött időpontig, november 11-ig sikerül ezt elérni. Doskozil hangsúlyozta, hogy a díjakat nem szponzorok által finanszírozzák, hanem közpénzből. Utalt arra is, hogy az intenzív kezelésre szorulók ellátása és egy esetleges újabb zárlat sokkal többe kerülne.

Ausztria számára a példakép a Sebastian Kurz kancellár által is említett Dánia, ahol 83 százalékos a lakosság átoltottsága és ahol ennek köszönhetően feloldották a koronavírus-járvány megfékezését célzó eddigi korlátozásokat. Ausztriában eddig 5 583 675 ember kapta meg a koronavírus okozta betegség elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 5 280 942-en.

Az elmúlt 24 órában 2 341 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 705 913 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 668, az intenzív kezelésre szorulók 183-an vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon tízen haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 832-re emelkedett.

*

Szlovéniában az állami hivatalok alkalmazottainak be kell oltatniuk magukat, vagy gyógyultsági igazolással kell rendelkezniük, ellenkező esetben nem dolgozhatnak ügyfelekkel, jelentette ki Zdravko Pocivalsek gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter pénteken Ljubljanában. Kiemelte: a munkavégzéshez a jövőben nem lesz elég a negatív teszt. "Most, hogy van elég vakcina, az állam nem lehet túsza azoknak, akik ellenzik a kötelező oltást" - mondta, hozzátéve: a kormány azzal, hogy ösztönzi az állami hivatalokban dolgozók átoltottságát, példát akar mutatni másoknak. A tárcavezető egyben meggyőződésnek adott hangot, hogy a munkavédelmi jogszabályok lehetővé teszik ezt a lépést.

Szlovéniában hétfőtől szinte minden ágazatra kiterjesztette a kormány a koronavírus elleni védettségi igazolást. Minden olyan személynek rendelkeznie kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel, aki közvetlen kapcsolatba lép másokkal, olyan intézményben dolgozik vagy olyan tevékenységet folytat, ahol fennáll a vírus terjedésének veszélye.

*

A jövő héttől csak két adag oltás felvételét igazoló dokumentummal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni Montenegróba, és ugyanez érvényes a szórakozóhelyekre, vendéglátóhelyekre és a bevásárlóközpontokba történő belépésre, közölte Jelena Borovinic Bojovic montenegrói egészségügyi miniszter pénteken. A tárcavezető hozzátette: nem lett volna szükség az intézkedések szigorítására, ha mindenki betartotta volna az eddigi előírásokat. Mint mondta: az igazolások felmutatása helyett néhány szakértő a kijárási tilalom ismételt bevezetését javasolta, de a kormány szeretné elkerülni, hogy erre ismételten szükség legyen.

*

Heteken belül megindítja az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) az 5-11 éves korosztályba tartozó gyermekeket védő oltás engedélyezetési eljárását a BioNTech, mondták a német biotechnológiai vállalkozás alapítói egy pénteki interjúban. Özlem Türeci és Ugur Sahin a Der Spiegel című hírmagazinban közölt interjúban elmondta, hogy a következő hetekben világszerte, így Európában is benyújtják az öt-tizenegy éves korosztályon végzett vizsgálatok eredményeit és kérelmezik a vakcina engedélyezését erre a korcsoportra.

Az adatok megfelelőek, és "minden a terv szerint halad", húzták alá, hozzátéve, hogy már el is kezdték az engedélyeztetési dokumentáció összeállítását, és az év vége felé a hat hónap és öt év közötti korosztályon végzett vizsgálatok eredményei is megérkezhetnek.

Arra a kérdésre, hogy az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriáscéggel folytatott fejlesztések révén akár már október közepén el lehet-e kezdeni az ötévesek oltását, kiemelték: a fejlesztők nem tudják befolyásolni, hogy a hatóságok megadják-e az engedélyt, és milyen gyorsan, és azt sem, hogy az oltási bizottságok tesznek-e majd ajánlást az új vakcina használatára. Ugyanakkor a gyártás előkészületei már elkezdődtek. Az oltóanyag ugyanaz, mint amelyet a 12 éven felülieknél használnak, de kisebb dózisú, így kevesebbet kell tölteni az ampullákba.

A Németországba bevándorlóként érkezett török házaspár a többi között arról is szólt, hogy a delta vírusváltozat szétterjedése miatt a korábban valószínűsített 12-18 hónapnál hamarabb kell majd beadni egy harmadik, frissítő adagot a világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett hírvivő RNS (mRNS) technológiára épülő vakcinából. A delta "szerencsére nem egy szupermutáns", amely nemcsak fertőzőképesebb a korábbi változatoknál, hanem ki is kerüli az "immunválaszt", a szervezet védekező rendszerét. Azonban frissítő oltás nélkül "nem fogjuk tudni elég jól kontrollálni a deltát" - mondták.

Hangsúlyozták, hogy egyelőre nem ütötte fel a fejét olyan vírusváltozat, amellyel szemben a BioNTech/Pfizer-féle vakcina egy frissítő adaggal sem hatékony kellőképpen. Így nem kell egy teljesen új oltóanyagot kifejleszteni, de továbbra is a legnagyobb éberséggel kell figyelni a SARS-CoV-2 mutációit.

Az oltóanyag globális elosztása körüli vitákról elmondták, hogy legkésőbb 2022-ben lesz elég vakcina ahhoz, hogy a világon mindenkit beoltsanak. A BioNTech/Pfizer-féle vakcina gyártására szolgáló kapacitást is jelentősen növelték, az idén hárommilliárd adagot, jövőre akár négy- vagy ötmilliárd adagot tudnak készíteni, ha lesz rá igény, mondták. Hozzátették: a Covid-19 ellen védő oltások összes típusát együttvéve a vakcinagyártók kapacitása jövőre egyedül Európában eléri majd a havi 500 millió adagot.

Ugyancsak pénteken Németországban az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) - a szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében ajánlásokkal segítő szakértői testület - frissíttette a Covid-19 elleni oltásokról szóló javaslatát. Az új ajánlás szerint a terheseket és a szoptatós anyákat is be lehet oltani, méghozzá mRNS-típusú vakcinával és két adaggal. Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter üdvözölte az utóbbi hetek tudományos eredményeire épülő döntést, pénteki nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy "hosszú hónapok és sok megválaszolatlan kérdés után most már végre van tudományosan megalapozott bizonyosság", és így "a terhes és a szoptató nők is egyértelmű ajánlást kaptak a védőoltás beadatására".

A kormány pénteki összesítése szerint a 259 napja tartó oltási kampányban 103,8 millió adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 66,3 százaléka - 55 144 235 ember - kapott, teljes oltással a lakosság 61,9 százaléka - 51 465 740 ember - rendelkezik. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 12 969 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez csökkenés az egy héttel korábbi 14 251-hez képest.  Az új esetekkel együtt 4 059 081 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban a járvány tavaly tavaszi kezdete óta. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 55 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 92 553-ra emelkedett.

*

A világon 223 808 599 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.  Egy nappal korábban 223 145 303 fertőzöttet tartottak nyilván.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink