2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Egy mosoly karácsonyra?

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai karácsonykor is látogatják a gyermekkórházban fekvő gyerekeket.

A karácsony előtti időszakban sokan keresik a megfelelő ajándékot szeretteiknek. Tárgyi vagy élmény ajándék mellett arra is lehetőség nyílik, hogy az ajándékokra szánt összeg egy részét jótékony célra fordítsuk. Hiszen mi lehet annál nagyobb ajándék, hogy egy kórházban fekvő beteg gyermeket felvidítunk?

Az 1996 óta működő Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány küldetése, hogy bohócdoktoraival nevetést és humort vigyen az arra rászorulók életébe. Jelenleg 30 bohócdoktorunk 15 gyerekkórházat látogat heti rendszerességgel, emellett speciális programokkal jelen vagyunk 3 idősek otthonában, a Pető Intézetben, valamint halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozó intézményekben. Bohócdoktoraink az elmúlt 22 év alatt több mint 330 000 beteg gyermekhez, valamint több ezer idős emberhez vitték el a gyógyító nevetést.

A karácsonyi támogatás módja:

December 1. és december 22. között az adomany.pirosorr.hu oldalon bármilyen összegű sikeres online adományozás után elektronikus karácsonyi emléklapot küldünk, melyet ajándékként is kinyomtathat és átadhat. 2000 forint adományból kellékeket tudunk vásárolni (lufi, hangszer, szivacs orr stb.), 5000 forint adományból egy súlyosan beteg gyermek kórházi látogatását tudjuk fedezni, 10 000 forint adományból egy kórházi osztály jó hangulatáról tudunk gondoskodni.

Egy jóízű nevetés könnyebbé teszi a hétköznapokat, de még nagyobb szükségünk van rá a nehéz helyzetekben. Tapasztalatok azt mutatják, hogy az a hely, ahol a bohócdoktorok megjelennek, rögtön vidámabbá válik. A bohócdoktorok munkájuk során a humort használják, ezzel nem csak a feszültséget oldják, de el is terelik a gyerekek és szüleik figyelmét a fájdalomról és a szorongásról.

A bohócdoktorok minden alkalommal ketten érkeznek, átöltöznek és felkészülnek a közös munkára. Látogatásuk előtt az ápolószemélyzettől tájékozódnak a betegekről. A képzett előadóművészek már a kórházi folyosón gondoskodnak a mosolyról és a vidámságról. Ahogy belépnek a kórterembe, a bohócdoktoroknak a másodperc töredéke alatt kell alkalmazkodniuk a pillanatnyi helyzethez: milyen a hangulat, mekkorák a gyerekek és milyen az állapotuk, esetleg van-e látogató valakinél, akit be lehet vonni a nevetésbe. Ezután a tarsolyukból zenét, vidám varázslatokat, zsonglőrmutatványokat húznak elő és a megteremtett barátságos légkör által segítik a gyógyulást.

Orvosi megfigyelések megállapították, hogy  azok a betegek, akik találkoznak bohócdoktorral gyorsabban épülnek fel a műtétek után is. Erről egy kisgyermek így nyilatkozott: "Ha a kórházban nem lennének bohócok, akkor az összes gyerek sokkal szomorúbb lenne. A bohócok segítenek nekik, hogy vidámabbak legyenek." Többek között ez ösztönzi az alapítványt, hogy minél több kórházban vidítson fel gyerekeket.

(forrás: Piros Orr Bohócdoktorok)
hirdetés

Könyveink