2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Dr. Letoha Tamás reakciója az őt ért vádakra

Boldogkői Zsolt cikkében megjelent állításokra reagált szerkesztőségünkhöz eljuttatott véleményében Letoha Tamás, a Pharmacoidea Kft. ügyvezetője.

A MedicalOnline-on 2020.08.17-én szemlézett, eredetileg a Magyar Hangban megjelent Boldogkői Zsolt írásra válaszul Letoha Tamás a többi közt azt írja: „Legfőbb célom, hogy a velünk együttműködő gyógyszergyári partnereinkkel jelenleg gyógyíthatatlan betegségekre fejlesszek ki ellenszert. Tekintettel a velünk együttműködő gyógyszeripari partnerek technológiai kapacitására, erre reális esélyünk van. Cégem étrend-kiegészítő üzletágát pedig azért hoztam létre, hogy az Európai Bizottság a vele együttműködő Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal állásfoglalása alapján a megfelelő egészségre utaló indikációkkal forgalomba hozható vitaminokat, ásványi anyagokat és gyógynövény kivonatokat minél szélesebb körben terjesszem az emberek egészségének támogatására.

Mivel gyógyszergyári K+F projektjeinkben kivétel nélkül nagy molekulasúlyú biológiai terápiákat, illetve virális génhordozókat vizsgálunk, így a vitaminokat, ásványi anyagokat és gyógynövény kivonatokat hasznosító étrend-kiegészítőink révén betekintést nyerek ezen modalitásokra irányuló nemzetközi kutatásokba. Az Európai Bizottság a vele együttműködő Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal ugyanis csakis a komoly és magasabb szintű tudományos vizsgálatokon átesett hatóanyagok és összetevők esetén engedélyezi azokat az egészséggel kapcsolatos állításokat, amiket a forgalmazók a Bizottság állásfoglalása alapján az étrend-kiegészítők és funkcionális élelmiszerek esetében felhasználhatnak (ld. az 1924/2006/EK rendeletet). Ezen Bizottsági állásfoglalások pedig megadják az esélyt arra, hogy gyártók a vitaminokat, ásványi anyagokat és gyógynövény kivonatokat a Bizottság tudományos állásfoglalása alapján, standardizált módon forgalmazzák az Unió területén, ezzel is segítve a fogyasztók egészségének védelmét, egyben a fogyasztók egységes és nem megtévesztő tájékoztatását. Hogy rendívül tőkeigényes gyógyszerfejlesztési projekteket támogatni tudják (kiemelendő, hogy az általunk használt biotechnológiai reagensek, így ellenanyagok, növekedési faktorok ára meghaladja mikrogrammonkénti 100 ezer Ft-ot), számos gyógyszeripari szereplő egyéb üzletágban, így az étrend-kiegészítők fejlesztésében és forgalmazásában érdekelt. De vannak olyan világhírű gyógyszergyári partnereink is, akik sportitalokat, illetve fogkrémet is forgalmaznak.

Gyógyszeripari együttműködéseinknek hála, munkatársaimmal 2020 február óta molekuláris szinten vizsgáljuk a SARS-CoV-2 koronavírus és gazdasejt interakciókat. Ezirányú kutatásainkat először a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjével, majd magával a hőinaktivált vírussal végeztük. A gyógyszergyári projektek miatt a legkorszerűbb laboreszközökkel megvalósított gyógyszerfejlesztési munkánkba 2020. márciusában bekapcsolódott Boldogkői professzor korábbi asszisztense. A koronavírus fertőzésének megakadályozására szolgáló szabadalmi eljárásunkat 2020 májusában tettem meg. A szabadalmi oltalom korlátai miatt jelenleg a szabadalmi eljárás pontos részleteit nem tudom a nyilvánossággal közölni, de arról, a tudományos közösségnek, amint a szabadalmi védettség lehetővé teszi, be fogok számolni.

A koronavírus kutatást vezető szakembereket is magukba foglaló gyógyszerfejlesztési projektjeink miatt számos honi újságíró keresett meg a koronavírus kapcsán. Így a médiában számos gondolatom jelent meg a svéd járványmodell racionalitásáról, a vírus elleni oltóanyagok gyógyszergyári fejlesztéseinek hátteréről és arról a médiaszörnyetegről, amit a média a koronavírusból kreált. A vírus elleni hisztéria pedig a vírus elleni racionális védekezést több szempontból hátráltatja. A racionális védelem egyik legkardinálisabb kérdésének a koronavírus kimutatását szolgáló, nemzetközileg standardizált és validált diagnosztikai eljárások hiányát tartom. Az ország több városában jelenleg nincs központilag validált és irányított diagnosztikai eljárás, városonként tucatnyi magánlabor végez egymástól sokszor gyökeresen eltérő és senki által nem standardizált teszteléseket, megnehezítve a járványügyi szakemberek munkáját.

Kiemelendő, hogy a Pharmacoidea jelenleg a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Intézetében bérel a gyógyszerfejlesztés laboratóriumi hátteréhez szükséges, 2-es biztonsági fokozatú biológiai laborokat. Az intézetben dolgozó népegészségügyi szakemberek által megfogalmazott fenntartások pedig kivétel nélkül a különböző magánlaborok által végzett koronavírus tesztelések standardizálásának hiányára vonatkoznak. A másik kardinális kérdés a maszk használata, aminek sterilitására és minőségére vonatkozó higiéniás követelményt, lévén egy potenciálisan fertőzött maszk, vagy nem kellően sűrű szövésű ruhadarab használata (ld. a vírus aeroszolokban történő terjedését) a fertőzés fenntartásának és terjesztésének egyik legalattomosabb eszköze lehet, senki nem közvetíti a lakosság felé.”

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink